2021. április 10., szombatMa Zsolt napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.04.10. Zsolt Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A vakcina útja Magyarországon: elkészült az Index nagy vakcinabeszerzési körképe

Hirdetés

A vakcina útja Magyarországon: elkészült az Index nagy vakcinabeszerzési körképe

Az amerikai–német mRNS-alapú, hivatalosan 95 százalékban hatásos Pfizer–BioNTech vakcina volt az első koronavírus elleni oltás, amellyel az EU többi tagországához hasonlóan itthon is megkezdődött az oltási program. Máig ez a típusú vakcina a hazai oltóprogram fővakcinája, ebből a típusú oltásból érkezett a legtöbb Magyarországra, és áll jelenleg is a legtöbb rendelkezésre.

A Pfizer első vakcinaszállítmánya tavaly karácsonykor, 2020. december 26-án lépte át a magyar határt Hegyeshalomnál, majd landolt a Délpesti Centrumkórházban. Ekkor minden EU-tagállam egységesen, így mi is, egy jelképes, kisebb, két hőszigetelt szállítóládányi 9750 adagos oltóanyagot kaptunk.

Majd közvetlenül szilveszter előtt, december 30-án berepült a második adag Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcina Budapestre, ezúttal egy jelentősebb, 70 ezer adag vakcinát tartalmazó szállítmánnyal. Az oltóanyagok a Liszt Ferenc repülőtérről már eljutottak az országos oltópontokra.

Hirdetés

A Pfizer–BioNTech vakcina kétfelvonásos jellegéből adódóan a tavalyi év végéig összesen közel 40 ezer ember beoltására alkalmas vakcina érkezett az országba. Ha még emlékszünk, az első oltásokat az egészségügyi dolgozók kapták, az első 4875 között ott voltak:

  • a Dél-pesti Centrumkórház;
  • az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet;
  • a Semmelweis Egyetem;
  • a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház;
  • a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház

munkatársai.

A második körben összesen 21 fővárosi és vidéki kórház munkatársaihoz jutott el a Pfizer–BioNTech vakcina. Többek között a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba, a Honvédkórházba, a szolnoki Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetbe, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházba, valamint a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikára.

Onnantól heti rendszerességgel érkeztek az újabb és újabb szállítmányok, majd idén február 9-én nyolcadik szállítmányként már befutott az ötszázezredik adag Pfizer–BioNTech vakcina is. Addigra a központi kormányzati tájékoztatás szerint Magyarországon 280 ezren vehették fel a Pfizer–BioNTech oltást, közülük több mint százezren már a második dózist is megkapták.

Március végén a menetrendszerű 15. szállítmány után már közelítette a másfél millió adagot a Magyarországra szállított Pfizer–BioNTech vakcina. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy csak márciusban több mint 690 ezer adag oltóanyagot kaptunk ebből a típusból. A Pfizer ezzel egyúttal leszállította az első negyedévre vállalt teljes mennyiséget Magyarországnak.

Kipakolják a Pfizer-BioNTech vakcinákat tartalmazó konténert egy repülőgépből a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2020. december 30-án.

Fotó: Kovács Tamás

Ám ezzel a szállítmányozás nem állt meg, április 7-én egy újabb, az eddigiekhez képest szokatlanul nagy mennyiségű, 250 ezer Pfizer–BioNTech vakcina érkezett. Minden eddigit összeadva, a vállalat által leszállított mennyiség megközelíti az 1,7 millió adagot. Ugyanakkor az ígéretek szerint áprilisban újabb 1 millió adag várható az amerikai–német vakcinából.

Elkezdődött a Moderna hazai története is

Mindeközben a másodikként engedélyezett, szintén mRNS-alapú, az Egyesült Államokból származó Moderna-vakcina is beszállt idén január 12-től a hazai oltakozásba. Itt is egy kisebb, 7200 vakcinából álló (3600 fő immunizálására alkalmas) csomaggal kezdődött a hazai Moderna-sztori. Így január végéig már kétféle vakcinával zárult le az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása.

Ezzel párhuzamosan elkezdődött, illetve folytatódott az idősotthonokban és más szociális bentlakásos intézményekben élők és az ott dolgozók oltása. Őket követték február 4-től az oltási sorban a koronavírus elleni vakcinára postai úton vagy online regisztrált szépkorúak, (a 89 év felettiek), valamint február második felében megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása is.

Februárban megérkezett az AstraZeneca

Míg a kórházi oltópontokon Pfizer–BioNTech vakcinával oltottak, addig a háziorvosok már Modernával. Ugyanakkor február második hetében már az AstraZeneca-vakcinával indult el a regisztrált 60 év alatti krónikus betegek oltása. A háziorvosok ekkor is listát kaptak a praxisukba tartozó betegekről, akikkel szintén egyeztetniük kellett az oltás időpontjáról és helyszínéről.

Az AstraZeneca első 40 800 adagot tartalmazó vakcinaszállítmánya az Európai Bizottság január 29-i feltételes forgalomba hozatali engedélyét követően február 6-án érkezett meg Magyarországra. Azóta további nyolc időpontban, két hónap alatt 666 700 adag oltóanyagot küldött a brit–svéd vállalat a koronavírus megelőzésében 76 százalékos védettséget nyújtó vakcinából.

Az oxfordi AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagot pakolják a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. február 18-án

Az oxfordi AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagot pakolják a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. február 18-án

Fotó: Illyés Tibor

A súlyos, kritikus állapotú betegség kivédésében 100 százalékos hatékonyságot mutató AstraZeneca-oltóanyag legutóbbi, április 2-án érkezett 218 400 adagos csomagja volt az eddigi legnagyobb egyszerre érkező mennyiség az európai uniós beszerzésből, amely 109 200 ember kétszeri oltását teszi lehetővé. Ez megfelel például Székesfehérvár vagy Kecskemét teljes lakosságának.

Márciusban leszállt a Szputnyik is

Az orosz Szputnyik V vakcinából az első, 40 ezer ampullányi szállítmány idén február 2-án, Tornyosnémetinél lépte át a határt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a napokban Moszkvában arról született megállapodás, hogy három hónap alatt 2 millió ampullányi oltóanyagot kap Magyarország az orosz vakcinából.

Több szállítmányozási kör után március utolsó napjaiban jutottunk el odáig, hogy egy újabb 250 ezres első

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/04/08/koronavirus-vakcinak-beszerzes-pfizer-szputnyik-moderna-sinopharm/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sportcsarnok épülhet a mezőhegyesi ménesbirtokon

Sportcsarnok épülhet a mezőhegyesi ménesbirtokon

Az uniós közbeszerzési közlönyben megjelent ajánlattételi felhívás a becsült ellenértéket nem tartalmazza, viszont közli a …