2021. december 5., vasárnapMa Vilma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.05. Vilma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A tőzsdén már nyerésre állnak az elektromosautó-gyártók

Hirdetés

A tőzsdén már nyerésre állnak az elektromosautó-gyártók

Óriásit ment kedden a New York-i tőzsdén egy új, elektromos autókat (EV) gyártó cég: a Lucid piaci értéke 90 milliárd dollárra hízott, miután egyetlen kereskedési napon közel negyedével (24 százalékkal) nőtt a Nasdaqon jegyzett részvényének árfolyama. Ezzel az EV startup megelőzte a két legnagyobb amerikai autógyártót, a Fordot és General Motorst is – igaz, utóbbit csak átmenetileg, mert a Lucid árfolyama szerdán néhány százalékkal visszaesett. A pillanatnyi árfolyamszintek szerint szerda este a Ford piaci értéke 79 milliárd, a Lucid 83 milliárd, míg a GM 93 milliárd dollárt ért.

Persze ennek a három cégnek az összértéke sem közelíti meg a Teslájét, amely jelenleg több mint 1000 milliárd dollár.

Hirdetés

A Lucid-sztori pedig éppen a Tesla miatt (is) érdekes, ugyanis a cég vezérigazgatója épp Elon Muskékat – a Tesla alapítóját – hagyta ott. Peter Rawlinson, a Lucid vezérigazgatója a CNBC-nek adott interjúban arról beszélt, hogy hosszú az út, de cége részvényei és piaci értéke meghaladhatják a hagyományos autógyártókét. Sőt, a Tesla korábbi vezetője szerint a Lucid piaci értéke még a Tesláét is túlszárnyalhatja.

„Szerintem a határ a csillagos ég az értékeltség szempontjából, de minden a kivitelezésen múlik. Minden a kivitelezésről szól, minden a volumen növeléséről, és én erre koncentrálok. Úgy gondolom, hogy a részvényárfolyam emelkedése ennek eredménye” – idézi a Portfolio Peter Rawlinsont.

Még csak pár napja van a tőzsdén, de már többet ér, mint a Volkswagen

Van még egy, a Lucidnál is újabb tőzsdei cég, amely csak a múlt héten lépett tőzsdére, de már most többet ér, mint a Volkswagen – vagy a Daimler, vagy épp az Audi. A Rivian – amelyet egyébként az Amazon és a Ford is támogat – elektromos autókat gyárt, szintén egy EV startup, amelynek részvényeivel szintén a Nasdaqon lehet kereskedni múlt szerda óta. Részvényeit 78 dollárra árazták az IPO előtt, azonban már az első kereskedési napján 100 dollár felett zártak. Most kedden pedig már 170 dollár felett zárt a Rivian, majd szerdán „picit” visszakorrigált az árfolyam, este már „csak” 145 dollár körül forogtak a startup papírjai.

UGYAN A 2009-ES ALAPÍTÁSA ÓTA MÉG EGYETLEN AUTÓT SEM ADOTT EL A RIVIAN, MÉGIS AZ EGYIK LEGÉRTÉKESEBB ELEKTROMOSAUTÓ-GYÁRTÓ A VILÁGON TÖBB MINT 120 MILLIÁRD DOLLÁROS PIACI ÉRTÉKÉVEL.

Az egyelőre csak két termékkel (R1T és R1S) rendelkező startup az első olyan cég, amely teljesen elektromos pickupot kínál, amivel […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/11/17/elektromos-auto-tozsde-lucid-rivian/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hamarosan döntenek a jövő évi közmunkásbér összegéről

Hamarosan döntenek a jövő évi közmunkásbér összegéről

Év végéig dönt a kormány a jövő évi közfoglalkoztatotti bérekről – közölte a Belügyminisztérium a Népszava …