2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A tokaji hegyek közt pezseg az élet

Hirdetés

A tokaji hegyek közt pezseg az élet

Tizenhat éve választják meg a Borászok Borászát. Tokaj-hegyaljaiként nem nehéz bekerülni a jelöltek közé, mert a hely majdhogynem kötelez. Azonban feminizmus ide vagy oda, az majdnem példa nélküli, hogy három barátnő közül kettő meg is kapta az elismerést, a harmadikat pedig jelölték a díjra. Hármójuk közül kettő pedig a borok mellett pezsgőt is készít. Bodó Juditot most kihagytuk, Berecz Stéphanie-nál és Bárdos Saroltánál jártunk.

Stéphanie Tarcalon fogad. A Kikelet pincészet nem hivalkodik, a látogatók mégsem kerülik. A jó bornak nem kell cégér mondás itt sokszorosan érvényesül. Stéphanie tősgyökeres francia. Szeret és tud is magyarul beszélni, de folyton elnézést kér emiatt. Franciaországból, a szőlők őshazájából keveredett Magyarországra, ahol beleszerelmesedett a tokaji borvidékbe. Itt vált igazi borásszá, és annyira elhatalmasodott rajta a mikroklíma iránti szenvedély, hogy elhivatottsága miatt 2014-ben a Borászok Borászává választották.

A tokaji borvidéken a borkészítés nem csupán férfias foglalatosság, amit a bodrogkeresztúri Bodó Judit is bizonyít, aki szintén elnyerte ezt a kitüntetést. Tavaly pedig az ugyancsak bodrogkeresztúri Bárdos Saroltát is jelölték. A hölgyeket úgy is nevezik a környéken, a Három Grácia. Közülük ketten a bor mellett pezsgőt is készítenek.

Jég hozta a pezsgőt

Stéphanie a Loire-völgyből érkezett 24 évesen Magyarországra. Tíz évig dolgozott a Disznókő Szőlőbirtokon, majd 2002-ben alapította meg a Kikelet pincét. Jelenleg hét hektáron dolgoznak.

Hirdetés

A pezsgő ötletét egy jégverés hozta, amikor a termés egy részét letarolta a vihar. Erre csak ráerősített egy study tour Champagne-ben, ráadásul a kétezres években a bortörvényben egy rendeletnek köszönhetően kinyílt az ajtó, ami a kistermelőknek is megengedte a pezsgőkészítést. Ez a hármas együttállás indította arra Berecz Stéphanie-t, hogy belevágjon a nagy kalandba. 

Az eredmény pedig túl jó volt

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/01/15/tokaj-hegyalja-bor-pezsgokeszites-tarcal-bodrogkeresztur/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Tavaly július óta drasztikusan megugrott a fagyasztóládák és fagyasztószekrények iránti kereslet Magyarországon. A jelenségről az …