2021. december 4., szombatMa Barbara, Borbála napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.04. Barbara, Borbála Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A tények nem zavarják az embereket, úgy vélik, az állam bácsi majd kisegíti őket nyugdíjasként

Hirdetés

A tények nem zavarják az embereket, úgy vélik, az állam bácsi majd kisegíti őket nyugdíjasként

Miközben a hivatalos statisztikák szerint csúcson van a lakosság megtakarítása, továbbra is a mindenkori legalacsonyabb értéknek számító 40 százalékon áll azok aránya, akik rendelkeznek valamilyen pénzpiaci megtakarítással – derült ki az immár évtizedes múltra visszatekintő OTP Öngondoskodási Index felmérésből.

DSC8817

Fotó: Gorondy-Novák Edit / Index

Beszédes a vagyonkoncentráció mértéke, hogy miközben a lakossági vagyon fele a kimutatások szerint állampapírokban van, csak a lakosság hetede rendelkezik értékpapír számlával.

Hirdetés

Kovács Antal, az OTP vezérigazgató-helyettese szerint az elmúlt években nem igazán változott a megtakarításokkal rendelkezők aránya, ám az azonban kedvező, hogy a tavalyi felméréshez képest 35 százalékról 27 százalékra csökkent azok aránya, akiknek romlott az anyagi helyzete a koronavírus járvány hatására. Emellett 2-ről 11 százaléka ugrott azok aránya, akiknek anyagi helyzete javult is a válság elejéhez képest.

Az infláció felzabálja a pandémiás megtakarításokat

A pandémiára egyébként a megkérdezettek 83 százaléka a kiadások visszafogásával válaszolt, 57 százalékuk az otthoni, 20 százalékuk a pénzügyi instrumentumokban tartott megtakarítások felhasználásával élte túl a problémás hónapokat. Az érintettek 25 százaléka a költések visszafogásából takarított meg új összegeket. Ugyanakkor ennek jó része nem volt tudatos, hiszen sokan azért „spóroltak”, mert nem volt hol elkölteni a pénzeket.

Más országokhoz képest kedvezőnek hat, hogy az elmúlt hónapok eseményei miatt megtakarítók 54 százaléka nem tervezi a félretett összeg elköltését, 25 százalékuk olyan dologra költ, amelyre szüksége van, de korábban nem tudta volna beszerezni és mindössze 14 százalékuk véli azt, hogy a pénzből pótolja az elmúlt hónapok elmaradt élményeit. Ugyanakkor a kényszerűen képződött megtakarítások jelentékeny részét a válaszok szerint elviszi majd

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2021/11/19/ongondoskodas-nyugdit-megtakaritas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lesz hal karácsonykor, csak drágábban

Lesz hal karácsonykor, csak drágábban

Jelenleg sincs és karácsonykor sem várható halhiány Magyarországon, az árak viszont változnak, mivel a magyar …