2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A tehetősebbek felett válság idején is Michelin-csillagos az égbolt

Hirdetés

A tehetősebbek felett válság idején is Michelin-csillagos az égbolt

Jócskán megritkította a kiskereskedelmi vendéglátóhelyek számát a koronavírus-járvány. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 6,5 százalékos csökkenést mért 2023-ban az azt megelőző évhez képest – ebbe beletartoznak a cukrászdák, kávézók, éttermek, büfék. Míg 2020-ra 29 338 étteremmel, cukrászdával és egyéb vendéglátóhellyel, továbbá 15 688 italüzlettel, zenés szórakozóhellyel fordult rá az ország, addig 2023-at 25 986-tal, és 11 569-cel zárta. Jól látszik, hogy a válság erőteljes bezárási hullámot vont maga után, de a megmaradt egységeket sem kímélte bevételi oldalon – mutat rá a Pénzcentrum összesítése.

A KSH előzetes adatai szerint a 2023-as év volumenindexe 98,2 százalék volt a kereskedelmi vendéglátóhelyeken, ami a 2022-es és 2023-as évet sújtó rekordmagas inflációnak tudható be.

A lakosság ugyanis minden téren igyekszik visszafogni költéseit, aminek egyik legnagyobb kárvallottja hagyományosan a vendéglátás.

Hirdetés

Az óvatossági motívum – illetve a több mint egy évig tartó reálbércsökkenés – hatására a magyar lakosság még a recessziós időszakból való kilábalást ígérő 2024-es évben is kézifék behúzása mellett fogyaszt, amit jól bizonyít, hogy az Európai Unió Statisztikai Hivatala (Eurostat) felmérése szerint a magyar lakosság fogyasztási szintje a legalacsonyabb az unióban. (Ahogy arról az Index beszámolt: a GKI adatai szerint Magyarország az unió legszegényebb országa, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium hevesen cáfolt.)

Emellett számos egyéb nehézség is sújtja a vendéglátást. Ilyen az ágazatot is hátráltató munkaerőhiány, a dráguló alapanyagárak, a forint euróval szembeni gyengülése, a fenntarthatósági kihívásokra való reagálás, vagy az NTAK-adatok elérhetősége körüli anomáliák – amiről az Index számolt be.

A gasztronómiai csúcsélményre építő topéttermek azonban köszönik szépen, jól vannak. Amit jól mutatnak azok a bárki számára szabadon hozzáférhető eredményközlések, amelyek az Igazságügyi Minisztérium céginformációs adatközléséből (e-beszámoló) nyerhetők ki. Milliárdos nettó árbevételek is akadnak, de találtunk olyan esetet is, ahol az adózás utáni eredmény több száz millió forint.

Meglepő, hogy a csúcséttermek közül a Platán Gourmet, valamint a Costes Downtown veszteséget könyvelhetett el. A többiek azonban, bár a 2022-es évhez képest visszafogottabb eredménnyel, de nyereséggel zárták 2023-at. A Salt Budapest 4,785 millió, a Rumour by Rácz Jenő 48 millió, a Babel Budapesten 509 millió, a 42 Restaurant & Bar közel 80 millió, a Costes Restaurant 81 millió, a Borkonyha 108 millió, az Onyx 75 millió, az Essência 116 millió forint adózott eredménnyel zárt tavaly.

De mi a titkuk?

A logika viszonylag egyszerű gazdasági, társadalmi modellen alapszik. Általánosságban megfigyelhető, hogy a tehetősebbek vagyona válságos időszakban sem csökken érdemben. Ennek köszönhetően, ahogy a luxusautók vagy a legfelső kategóriát képviselő ingatlanok esetében, úgy a csúcsgasztronómia területén sem esik vissza érezhetően a kereslet, ezáltal a kínálat is élénk maradhat. Ezt aknázzák ki a topéttermek. „Magyarország bizonyos részein, utcáin recesszióban is szépen süt nap” – szemléltette az Indexnek Herczeg Zoltán a topéttermeket tesztelő és rangsoroló Dining Guide felelős kiadója, hogy egy társadalom vagyoni helyzetét reprezentáló olló nagyobbra nyílik válság idején, vagyis a tehetősek még vagyonosabbak lesznek, a középosztály lecsúszik, az alsó réteg pedig még kilátástalanabb helyzetbe kerül.

A gasztrotanácsadó felidézte, hogy a csúcséttermek a koronavírus-járvány alatt is más problémákkal szembesültek, mint társaik. Őket kevésbé érintette az élelmiszeralapanyag-árak elszállása, az energiaárrobbanás, bár a szállítási láncok megszakadása már nekik is fejtörést okozott. A Covid miatti bezárások utáni újranyitást követően döbbenetes áremelkedések mentek végbe a vendéglátásban, ráadásul a kényszerből más vizekre evező munkaerő pótlása sem volt egyszerű feladat. A csúcséttermeknek azonban többnyire megvolt a lehetőségük, hogy megtartsák munkavállalóikat. Jellemző tendenciává vált ugyanakkor, hogy a nehéz időszakok után számos séfet avanzsált „közgazdásszá” azáltal, hogy egy étterem költségvetésének megtervezése minden eddiginél […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2024/07/09/etterem-vendeglatas-csucsettermek-gasztronomia-fine-dining-herczeg-zoltan-dining-guide-topetterem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiszivárgott: Ukrajna ezzel végleg ráborítaná az asztalt az Európai Unióra

Az ajánlat szerint Ukrajna nyersanyagot Azerbajdzsánból kaphatna, ami lehetővé tenné Kijev számára, hogy továbbra is …