2020. augusztus 5., szerdaMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
2020.08.05. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 319,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A techmilliárdosok voltak az első félév nagy nyertesei

A techmilliárdosok voltak az első félév nagy nyertesei

Miközben az elmúlt hónapok komoly nehézségeket hoztak a világgazdaságban, ezt a technológiai óriások milliárdos tulajdonosai kevéssé érezték meg. Sőt, a szupersztár vállalkozók vagyona jelentősen nőtt, amit elsősorban a növekvő online aktivitás fűtött.

A technológiai szektorban dolgozó milliárdosok összvagyona közel megduplázódott 2016 óta – derül ki a Bloomberg adataiból. A techmilliárdosok az elmúlt négy évben 751 milliárdról 1400 milliárdra növelték a nettó vagyonukat. Ezzel a technológiai szektorban mért vagyongyarapodás üteme jócskán lehagyta az összes többi iparágét.

Napjainkban a világ tíz leggazdagabb emberéből hét a technológiai szektorban dolgozik, az összesített nettó vagyonuk pedig 666 milliárd dollár, ami 147 milliárdos növekedést jelent eddig 2020-ban. A top 10-ben egyébként csak olyan személyek veszítettek idén a vagyonukból, akik nem a technológiai szektorban tevékenykednek: a luxusmogul Bernard Arnault, illetve Warren Buffett legendás befektető, a Berkshire Hathaway vezetője.

A legnagyobb nyertesek között pedig olyanok találhatók, mint Elon Musk, aki közel duplájára, 69,7 milliárd dollárra növelte a vagyonát ebben az évben, köszönhetően elsősorban a Tesla tőzsdei szárnyalásának – írja az RT.com. A világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos közben 63,6 milliárd dollárt keresett eddig 2020-ban. Az Amazon alapítójának vagyona nemrég átlépte a 200 milliárd dollárt is. Mellettük Mark Zuckerberg 9,1 milliárd dollárral lett gazdagabb eddig 2020-ban.

Elon Musk majdnem duplájára növelte idén a vagyonátForrás: AFP/Brendan Smialowski

Mindez arra utal, hogy a gazdasági aktivitás egyre inkább tevődik át a digitális térbe – mondta Luigi Zingales, a University of Chicago professzora. Hozzátette, a mostani a helyzet annyiban különleges, hogy ez a rendkívüli vagyongyarapodás mindössze hetek alatt történt meg, noha normálisan évek alatt lehetne ennyit keresni.

A teljes képhez tartozik, hogy a milliárdos cégvezetők vagyoni változásai elsősorban az általuk birtokolt részvényekhez kötődnek. Vagyis a fent említett szereplők igen hirtelen tudnak nagyon sokat keresni és nagyon sokat veszíteni is (papíron), annak függvényében, miként teljesít a vállalatuk a tőzsdén.

A statisztikák közben jól mutatják, milyen hatalmasra nőttek az amerikai technológiai óriások. Az öt legnagyobb amerikai techcég (Apple, Amazon, Alphabet, Facebook, Microsoft) összesített piaci értéke a teljes amerikai GDP nagyjából 30 százalékát teszi ki. A piaci értékük ráadásul közel megduplázódott a 2018 végén mérthez képest.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20200730-technologia-tozsde-vagyon-milliardos-jeff-bezos-elon-musk.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Új közlekedési napijegyet vezettek be a Dunakanyarban

Új közlekedési napijegyet vezettek be a Dunakanyarban

Új összevont közlekedési napijegyet vezettek be a Dunakanyarban, amellyel a MÁV, a Volánbusz, a HÉV …