2020. augusztus 13., csütörtökMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2020.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A szöuli metróban hatalmas földalatti biokertészetet csináltak

A szöuli metróban hatalmas földalatti biokertészetet csináltak

A dél-koreai metró egyik állomásán egy föld alatti farm épült, hogy a lakosság élelmiszerellátást fenntartható és környezetkímélő módon biztosítsa – írja a BBC.

Naponta hét millió ember utazik a szöuli metróval, de a Sangdo állomás különbözik a többitől, ugyanis itt található a föld alatti biogazdaság – amit led fényekkel világítanak meg –, és üvegtáblákkal választottak el az utasoktól.

IllusztrációForrás: AFP/Angela Weiss

A Metro Farm koncepciója egy hidroponikus kertészet, amit egy automatizált technológiai hálózat szabályoz, beleértve a hőmérsékletet, páratartalmat, szén-dioxid szintet is. Az igen termelékeny vertikális gazdaság naponta mintegy 30 kilogramm zöldséget termel – vagyis negyvenszer hatékonyabb a hagyományos termesztésnél. A biofarm közelében található kávézóban naponta ezren vásárolnak salátákat és turmixokat, amiket a föld alatt termeltek.

A föld alatti gazdaság technológiája hatalmas növekedés előtt áll”– nyilatkozta Taeho Kim, a Szöul Metro vezérigazgatója, hozzátéve, hogy 2020 nyaráig három újabb vertikális farmot adnak át.

Mindössze 35 nap szükséges ahhoz, hogy magról egy teljes növény kifejlődjön.

A földalatti kertészet csupán az első a sok fenntartható városi gazdálkodási vállalkozás közül, amiket a hamarosan bevezetnek Dél-Koreában. A Farm8 vállalat úgy véli, hogy ha ezeket a csúcstechnológiai kertészeteket nagy sűrűségű területeken fejlesztik ki, akkor a fogyasztók kevesebbet költenek az élelmiszer-szállítási költségekre, így csökken a szállításból fakadó károsanyag-kibocsátás, tovább az emberek fenntartható, és egész évben elérhető zöldségeket vásárolhatnak, amivel szintén csökken a szennyezés.

IllusztrációForrás: AFP/Angela Weiss

A 2019 szeptemberében kiépített farmot a vállalat tovább kívánja bővíteni. A 2004-ben alapított Farm8 szerint ez az innovatív kezdeményezés fenntarthatóbb megoldást kínálhat a városi gazdálkodáshoz, és olyan területeken is elősegíti a termelést, ahol a hagyományos gazdaságok nem maradhatnának fent, például a sivatagban vagy a sarkvidéken.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20200727-szouli-metroban-hatalmas-foldalatti-biokerteszetet-csinaltak.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Az MNB egyik cége 165 millióért vesz festményeket

Az MNB egyik cége 165 millióért vesz festményeket

A gigantikus szobrok után most 17 Bak Imre-festményt vásárol a jegybanki tulajdonban lévő MNB Ingatlan …