2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A szélsőbaloldali sztrájksorozat tönkreteszi a francia gazdaságot

Hirdetés

A szélsőbaloldali sztrájksorozat tönkreteszi a francia gazdaságot

A szakszervezetek január közepe óta a harmadik általános sztrájkot hirdették meg keddre a nyugdíjreform ellen, amelynek a tárgyalását hétfőn kezdte meg a törvényhozás. Az utcákat is elfoglalják a tiltakozók, a sztrájk első napján egymillióan, a másodikon már legalább 1,27 millióan vonultak fel országszerte, a negyediket pedig szombatra tervezik.

Leállt a vasút egy része, a TGV vonatoknak legföljebb fele indul el ma, csökkentett forgalommal közlekedik a párizsi metró, és az iskolák egy része is zárva maradt.

Macronnak akkor is marad eszköz a kezében, ha nem sikerül megszereznie a törvényhozás támogatását. Ebben az esetben élhet az alkotmányos rendelkezés lehetőségével, ami lehetővé teszi, hogy egy törvényt szavazás nélkül fogadjanak el. Ez azonban azzal a kockázattal járna, hogy tovább szítja a szakszervezetek haragját, és a lépés bizalmatlansági szavazáshoz is vezethet.

A Bloomberg szerint a széles körű és tartós sztrájkok próbára teszik a francia gazdaságot is. Maeva Cousin, a Bloomberg Economics közgazdásza úgy véli, Franciaország várhatóan rosszabbul teljesít majd az első negyedében az eurózóna többi tagjánál, a munkabeszüntetések hatása a vendéglátóipari, közlekedési, feldolgozóipari és építőipari szektorra 0,1 százalékkal csökkenti a kibocsátást. Bár a sztrájkok növelik a növekedési kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságot, nem ez a tényező a növekedés mozgatórugója – állítja Cousin –, nagyobb jelentőségűek a magasabb kamatlábak és az, hogy az infláció miatt a háztartások visszafogják a kiadásaikat.

Hirdetés

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20230207-a-szelsobaloldali-sztrajksorozat-tonkreteszi-a-francia-gazdasagot-penz.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szinte biztos, hogy új tagok érkeznek az MNB legfontosabb tanácsába

Szinte biztos, hogy új tagok érkeznek az MNB legfontosabb tanácsába

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa két tagjának mandátuma lejár, így helyükre új tagokat kellett …