2022. július 6., szerdaMa Csaba napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
2022.07.06. Csaba Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 404,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 407,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A svájciaknak sok a 3 százalék alatti infláció is: kamatot emeltek a svájciak és a britek is

Hirdetés

A svájciaknak sok a 3 százalék alatti infláció is: kamatot emeltek a svájciak és a britek is

Nem mindennap történik olyasmi, ami csütörtökön történt, ugyanis a szerda esti 75 bázispontos Fed-kamatemelés következtében a brit jegybank mellett a svájci jegybank is szigorított. A britek a magas infláció miatt, és az enyhe gazdasági visszaesés ellenére 25 bázispontos emeléssel 0,75 százalékról 1 százalékra vitték fel az alapkamatot.

A svájciak pedig úgy döntöttek a kamatemelés mellett, hogy náluk erre már idestova 15 éve nem is volt példa: az irányadó kamat 2015-től napjainkig 0,75 százalék volt, ezt csütörtökön 50 bázispontos emeléssel 0,25 százalékra vitték feljebb.

A briteknél éves alapon 11 százalék felett is lehet az infláció októberben

A brit gazdaság áprilisban 0,3 százalékkal esett vissza a márciusi 0,1 százalékos mínusz után, ami 2020 áprilisa és márciusa óta az első egymás utáni visszaesés. Az OECD előrejelzése szerint a G7-államok gazdaságai közül jövőre az Egyesült Királyság lesz a leggyengébben teljesítő, mivel a magasabb kamatlábak, az adóemelések, a részben a brexit miatt visszaeső kereskedelmi forgalom, valamint az exponenciálisan emelkedő élelmiszer- és energiaárak megnehezítik a családok életét – írta meg a CNBC.

A Bank of England csütörtökön már egymást követő ötödik alkalommal hajtott végre kamatemelést az elszabaduló infláció megfékezése érdekében. A Monetáris Politikai Bizottság 6:3 arányban úgy döntött, hogy

Hirdetés

az irányadó kamatot 25 bázisponttal 1 százalékról 1,25 százalékra emelik. A bizottság három tagja ennél nagyobb mértékben, azaz 50 bázisponttal 1,5 százalékra emelte volna a szintet, de ők alulmaradtak az erről szóló szavazáson.

A bizottság csütörtöki közleménye szerint „megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az inflációt középtávon fenntarthatóan visszaállítsa a 2 százalékos célhoz”, a további emelések mértéke, üteme és időzítése a gazdasági kilátásoktól és az inflációs nyomástól függ.

„A bizottság különösen figyel majd a tartósabb inflációs nyomás jeleire, és ha szükséges, határozottan reagál majd” – tette hozzá a jegybank.

Az Egyesült Királyságban az infláció áprilisban 40 éves csúcsra, évi 9 százalékra emelkedett, ahogy az élelmiszer- és energiaárak egyre magasabbra emelkedtek.

A brit jegybank arra számít, hogy az infláció októberben 11 százalék fölé is emelkedik,

ebből az Egyesült Királyság energiaár-plafonjának várható további emelését követően a lakossági terhek további növekedését vetítik előre.

A jegybank döntéshozói azt közzétették, hogy nemcsak a globális, hanem a brit-specifikus tényezők, például a szűkös munkaerőpiac és a cégek árazási gyakorlata is közrejátszottak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/06/16/svajci-brit-jegybank-bank-of-england-snb-inflacio-kamatemeles/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van egy ország, ahol már aranyérmékre váltanak az infláció miatt

Van egy ország, ahol már aranyérmékre váltanak az infláció miatt

A több évtizedes gazdasági válsággal és a 2006 óta hiperinflációval küzdő Zimbabwéban ugyanis épp erre …