2023. február 1., szerdaMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.01. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A salgótarjáni távhőcég több mint 160 milliót bukik a gázspórolás miatt

Hirdetés

A salgótarjáni távhőcég több mint 160 milliót bukik a gázspórolás miatt

Az enyhe időjárás és a közintézmények kötelező gázfogyasztás-csökkentése miatt több városhoz hasonlóan Salgótarjánban is jelentősen csökkent október és december között a városi távhőcég hőértékesítése.

Bár nem minden ilyen céget kötelezett kötbér megfizetésére az állami energiaszolgáltató, az MVM, úgy tűnik, a Salgó Vagyon Kft. számára is több mint száz millióba kerülhet a spórolás. Hiába van a salgótarjáni távhőszolgáltató szerződésében egy +/- 25 százalékos egy toleranciasáv az előre lekötött gázmennyiséghez képest, még ennél is kevesebb gázt fogyasztottak.

A hvg.hu megkeresésére a cég műszaki igazgatója, Kaszás István közölte, hogy októberre és novemberre összesen nagyjából 163 millió forintnyi kötbért kell majd fizetniük az MVM tájékoztatása alapján. A pontos összeget nem tudják, mert a számlát még nem kapták meg. Arról sincs információjuk, hogy decemberre kell-e majd kötbért fizetniük.

Hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Miskolcnak, Szegednek és Hódmezővásárhelynek is fizetnie kell azért, mert spóroltak a gázzal, de Szekszárd eddig úgy tűnik, megúszta.

Korábban is létezett a kötbér, de akkor az egész fűtési szezonra számolták ki, tavaly ősszel viszont havi elszámolást vezettek be, így előfordulhat, hogy ha februárban majd többet kell fűteni, akkor a kvóta túllépéséért fizethetnek büntetést a távhőcégek.

Van olyan városi távhőszolgáltató, amelyre nem rótt ki kötbért az MVM

Miskolcnak, Szegednek és Hódmezővásárhelynek is fizetnie kell azért, mert spóroltak a gázzal, de Szekszárd eddig úgy tűnik, megúszta. Tavaly decemberben negyedével kevesebb gáz fogyott Magyarországon, mint egy évvel korábban, ezt az Energiaügyi Minisztérium közölte a múlt héten. A fogyasztáscsökkenést elsősorban az enyhe időjárás okozta, de szerepet játszottak benne az országszerte bevezetett takarékossági intézkedések is, amelyekre a kormány szólította fel az önkormányzatokat.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230118_tavho_gazsporolas_MVM_kotber_Salgotarjan#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Virtuális fizetési kártyát fejlesztettek ki

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a most zárult SafetyCard – marketing felülettel kiegészített bankkártya nélküli …