2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A Roszatom lehet a zászlóshajó a Gazprom helyett

Hirdetés

A Roszatom lehet a zászlóshajó a Gazprom helyett

Jó úton van a Roszatom afelé, hogy a korábban az oroszországi exportban vezető helyen szereplő, de a háborús szankciók nyomán visszaszoruló Gazprom stratégiai helyét átvegye Moszkva távlati terveiben. A Világgazdaság elemzése szerint az atomenergia-ipar reneszánszát nagy mértékben éppen az Oroszország elleni szankciók segítették elő. Oroszország a világ legnagyobb uránérckészlettel rendelkező államai közé tartozik, az ismert tartalékok 8 százalékával rendelkezik.

A Roszatom ráadásul jelentős helyzeti előnyben van a Nyugat hasonló vállalataihoz képest, amelyek a klíma- és energiaügyi viták folytán vesztettek pozícióikból. Thane Gustafson, a washingtoni Georgetown Egyetem professzora szerint gyakorlatilag a Roszatom ma az egyetlen cég, amely komplett atomerőművek határidőre történő felépítésére és későbbi üzemeltetésére képes. Legfőbb versenytársa, a francia Areva például a szétesés szélére került.

A Roszatom bevételei tavaly rekordmagasságba emelkedtek, elérték az 1700 milliárd rubelt. Ez 4,7-szeres bevételnövekedést (!) jelent 2021-hez viszonyítva.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20230220-roszatom-gazprom-oroszorszag-export.html

Hirdetés

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét határvadászokat toboroz a rendőrség, ennyit fizetnek nekik

Ismét határvadászokat toboroz a rendőrség, ennyit fizetnek nekik

Az első határvadászok még tavaly ősszel álltak szolgálatba. Nem sokkal előtte Orbán Viktor beszédet is …