2020. augusztus 14., péntekMa Marcell napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.08.14. Marcell Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A réz volt az elmúlt félév legígéretesebb nyersanyaga

A réz volt az elmúlt félév legígéretesebb nyersanyaga

Miközben az arany mindenkori csúcsot ért el hétfőn, az elmúlt hónapok legtöbb profitot hozó nyersanyaga mégsem a sárga nemesfém volt, hanem a réz. Ráadásul úgy, hogy a fém árfolyama jelenleg az év eleji szintjén áll.

Ahogy a befektetők öntik a pénzt az aranyban utazó befektetési alapokba, hétfőn mindenkori csúcsot ért el a sárga nemesfém árfolyama. Mindeközben a réz ára jelenleg épp csak visszatért az év elején produkált szintekre, ráadásul úgy tűnik, a fém árfolyama a belátható jövőben továbbra sem tudja majd átlépni a fontonkénti 3 dolláros lélektani határt. Ehhez jön még, hogy az átlagos befektetőnek nincs könnyű dolga, ha rézbe akar fektetni, ugyanis az aranyhoz képest nagyon kevés olyan tőzsdén kereskedett alap (ETF) van, amely rézben utazna.

A teljes képhez tartozik, hogy aki idén a rézzel, mint nyersanyaggal, kereskedett az önmagában is sokat kereshetett. Márciusban ugyanis a fém ára 2 dollár körül érte el a mélypontot, majd az azt követő erősödés után mára 3 dollár közelében mozog.

Szárnyalnak a rézbánya-vállalatok részvényeiForrás:Shutterstock

Mindezek alapján elsőre igen furcsának tűnhet a Mining.com elemzésének megállapítása, miszerint a réz sokkal nagyobb profitot jelentett az elmúlt hónapokban, mint az arany. A megoldás azonban nem a nyersanyagárak közvetlen összevetésében rejlik, hanem a hozzájuk kapcsolódó részvényárfolyamokban.

Ha ugyanis valaki az elmúlt hónapokban olyan, rézhez köthető cégek részvényeiből vásárolt be, mint a Freeport, a Southern Copper vagy a First Quantum, akkor négy hónap alatt több mint 60 százalékos hozamot érhetett el. Összevetésképpen, az arany ára nagyjából 25 százalékos pluszban van eddig 2020-ban.

A Freeport például közel megduplázta az értékét március óta, noha ebben sokat számított a vállalat aranyüzletének felívelése is az indonéziai Pápua tartományban. Az Anglo American és a Vale részvényei szintén lenyomták az arany teljesítményét, de még a nehézségekkel küzdő Glencore részvényének erősödése is túlszárnyalta az aranyat.

A Mining.com elemzői pedig hangsúlyozzák, ahogy a koronavírus-járvány kapcsán kialakult nemzetközi bizonytalanságok idővel elülnek, valószínűleg a mostani aranyláz is enyhül majd. Ehhez jön még, hogy bármennyire is bízik valaki az aranyban, a jelenlegi árfolyamon nagyon magas költséggel lehet csak beszállni.

A réz fontonkénti árfolyamának idei alakulásaForrás: Investing.com

Ezzel szemben a réz egyik nagy előnye épp az lehet, hogy a nyersanyag árfolyama továbbra is relatíve nyomott. Pénteken a réz 2,88 dolláron forgott, és közép-európai idő szerint hétfő délelőtt is csak alig mozdult el innen az árfolyam. Míg a réz ára nagyjából 0,2 százalékkal emelkedett, addig az aranyé 2 százalékkal, míg az ezüsté 6 százalékkal. A réznek innen még hozzávetőleg 58 százalékot kellene drágulnia ahhoz, hogy elérje a 2011-es csúcsát.

Mindez pedig azt jelenti, hogy a befektetőknek bőven van még idejük beszállni a rézpiacba, miközben az új csúccsal a nagy aranyrali jövője egyre limitáltabbnak látszik.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20200727-rez-arany-nyersanyag-banya-reszveny.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Mindenkit meglepett jó eredményeivel a fuvarmegosztó

Nem okozott túl nagy meglepetést az elemzők körében, hogy a Lyft fuvarmegosztó cég nagyon gyenge …