2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A nyugati cégeknek csak a 8,5 százaléka hagyta el végképp Oroszországot

Hirdetés

A nyugati cégeknek csak a 8,5 százaléka hagyta el végképp Oroszországot

A háború előtt 1404 külföldi cég működött Oroszországban a G7 országokból és az Európai Unióból. Ennek csak a 8,5 százaléka távozott végképp. A Sankt Gallen-i és a Lausanne-i Egyetemek közös tanulmánya szerint az 1404 külföldi cég 2405 leányvállalatot működtetett Oroszországban Putyin Ukrajna elleni agressziója előtt.

Az amerikaiak voltak a leghangosabb bírálói az agressziónak, de mindössze a leányvállalataik 18 százalékát számolták fel végleg Oroszországban. A japánok esetében 15 százalék, az Európai Unió cégei közül mindössze 8,3 százalék döntött a végleges távozás mellett. Miért nem távozott a külföldi cégek döntő többsége, noha a kormányok egyre-másra hozták a szankciókat Oroszország ellen?

Mindössze 120 külföldi vállalat csukta be a kaput maga után Oroszországban, a többiek különféle okokra hivatkozva maradtak. Mire hivatkoznak? Egyrészt arra, hogy rájuk nem vonatkoznak a szankciók. Másrészt arra, hogy jelenlétük humanitárius szempontból fontos: ide tartoznak például a gyógyszergyárak. A harmadik ok az, hogy nem találtak vevőt, aki elég pénzt ajánlott volna. Az orosz kormány a maga részéről mindent megtesz, hogy megakadályozza a külföldi cégek távozását.

Hirdetés

Kik maradtak?

Az első helyen a németek állnak. Az Oroszországban működő külföldi vállalkozások 19,5 százaléka német kézben van. A második helyen az amerikaiak állnak: a külföldi cégek 12,4 százaléka az USA lobogója alatt hajózik még mindig Oroszországban. A harmadik hely a japánoké: 7 százalékkal.

A svájci tanulmány nem említi, de a nyugati cégek jelentős része azért marad, mert tart attól, hogy a kínai vállalatok elfoglalják a helyüket. Kissinger, egykori amerikai külügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumhoz intézett üzenetében ismét felhívta a figyelmet arra, hogy nem lenne szerencsés a nyugati világ szempontjából, ha Oroszország és Kína között szoros szövetség alakulna ki a Nyugattal szemben.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230120_A_nyugati_cegeknek_csak_a_85_szazaleka_hagyta_el_vegkepp_Oroszorszagot#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Tavaly július óta drasztikusan megugrott a fagyasztóládák és fagyasztószekrények iránti kereslet Magyarországon. A jelenségről az …