2022. október 6., csütörtökMa Renáta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.06. Renáta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A négynapos munkahét lehet a megélhetési válság megoldása?

Hirdetés

A négynapos munkahét lehet a megélhetési válság megoldása?

Egy két év alatti gyermeket nevelő személy évente átlagosan 658 000 forintot spórolna a gyermekgondozáson és 155 000 forintot az ingázáson, ha nem kellene a hét egy napján munkába járnia – számította ki a baloldali Autonomy nevű agytröszt.

A négynapos munkahét mellett kampányolók és közgazdászok szerint a megnövekedett szabadidő és a termelékenység jelenti az ötlet előnyeit a munkavállalók számára. A koncepció szerint ugyanannyi munkát kevesebb idő alatt végeznének el. Az Autonomy szerint a bevezetés segítene a megnövekedett megélhetési költségekkel küzdő munkavállalóknak is, mivel az Egyesült Királyságban magas inflációs időszakot élnek, különösen az energiaszámlák tekintetében.

Az ingázási költségek kiszámítása egy körülbelül 777 000 forint körüli éves átlagszámlán alapul, amelyet egy 2019-es felmérésből vettek, amely kétezer teljes munkaidős, részmunkaidős és önfoglalkoztató ember megkérdezésével készült az Egyesült Királyság egész területéről – írja a Guardian. A Trades Union Congress 2021-re vonatkozó adatai szerint az átlagos éves gyermekgondozási költségvetés egygyermekes család esetében 3 289 000 forint volt – bár az ország számos részén a dolgozó szülők ennél jóval többet költenek.

Hirdetés

Novemberben zárul a négynapos munkahét próbaideje

Az elemzésre azt követően került sor, hogy a négynapos hét úttörő brit kísérleti projektje túljutott a félidején; 73, mintegy 3300 munkavállalót foglalkoztató vállalat csatlakozott a júniusban kezdődött és novemberben záruló hat hónapos kísérlethez.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/09/19/negynapos-munkahet-megelhetesi-valsag-egyesult-kiralysag-inflacio-energia-veszelyhelyzet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ettől az országtól függhet hamarosan az elektromos autók gyártása

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint jelenleg Kína állítja elő a világ lítium-hidroxidjának (ez a lítium …