2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A minisztérium tagadja, hogy a kifizetések késleltetése miatt kukacoskodnának a napelempályázaton

Hirdetés

A minisztérium tagadja, hogy a kifizetések késleltetése miatt kukacoskodnának a napelempályázaton

„Teljesen valótlan, hogy a hiánypótlások bekérése a kifizetések késleltetését szolgálná, ennek a feltételezésnek nincs semmilyen alapja. A szokásos uniós eljárásrend szerint az RRF pályázatok esetében is előfinanszírozza a kormány a kedvezményezettek számára a forrásokat” – közölte a területfejlesztési minisztérium a hvg.hu-val azzal kapcsolatban, hogy a Napenergia Plusz pályázat számos kedvezményezettje az ügyintézés lassúságára panaszkodott.

A minisztérium szerint az ügymenetet lassító hiánypótlásokra azért van szükség, mert az uniós források felhasználására, elszámolására vonatkozó jogszabályok előírásait be kell tartani, ezektől sem a kedvezményezettnek, sem az elszámolásokat ellenőrző szerveknek nem lehet eltérni. Hiánypótlásra jellemzően akkor kerül sor, amikor a benyújtott elszámolás hiányos vagy hibás. A legjellemzőbb hiba főként a fizikai és pénzügyi teljesítést alátámasztó dokumentumok hiányos, vagy hibás csatolása a pályázati e-ügyintézési rendszerben – magyarázza a tárca.

Négy hónap alatt több támogatást ítéltek oda az új napelemes programban, mint amennyit három év alatt kifizettek az előzőre

Eddig 50 milliárd forintnyi összeget nyertek el a pályázók a Napenergia Plusz Programban. A 2021-es előző pályázatban 48 milliárdnál áll a kifizetett támogatások számlálója.

Hirdetés

A támogatás folyósításának feltétele a fizikai és pénzügyi teljesítés megfelelő dokumentumokkal alátámasztott igazolása. A beérkezett elszámolások nagy részében a Lebonyolítónak – akár több körben is – hiánypótlásra kell felszólítania a kedvezményezettet. A benyújtott hiánypótlások vizsgálata sok esetben hosszabb időt vesz igénybe, vagy támogatási okirat módosításának szükségességét veti fel, amely szintén további vizsgálatot igényel az elbírálás folyamatában – írja a minisztérium.

A pályázati statisztika szerint a május 21-ei adatok alapján a hatályos Támogatói Okiratok száma 33 964 darab, amelyből 11 586 darab záró elszámolás került benyújtásra; ennek 46 százaléka már elfogadott. Az elfogadott elszámolások 75 százalékát kifizették.

“Beledöglesz az adminisztrációba, minden teher rajtad van, és a végén még te futhatsz a pénzed után” – a szakértők szerint tragédiaközeli a helyzet napelempályázatnál

Évek óta küzdenek a lakossági ingyen napelemes pályázaton indulók és kivitelezőik a bonyolult és döcögő pályázati felülettel és a támogatás folyósításával, miközben a lebonyolító hiánypótlásokkal húzza az időt, és épphogy csak csurgatja a pénzt. A kormány a legújabb pályázatos kifizetésekkel veri a mellét, holott a három éve indult előző pályázat nyertesei közül kevesebb mint minden tizedik jutott hozzá a támogatáshoz.

A hvg.hu Gulyás Gergely kancelláriaminisztertől is megkérdezte a Kormányinfón, hogy mi a garancia arra, hogy a Napenergia Plusz programban az érintettek hamarabb megkapják a pénzüket, mint azok, akik a 3 évvel ezelőtti napelemes pályázatokon nyertek, és még mindig nem fizették ki őket.

Gulyás szerint folyamatosan fizetik ki a pénzeket és eddig semmilyen késedelem nem volt. Az államigazgatás jól és gyorsan működik, reméli, hogy nem lesz gond.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240523_a-miniszterium-tagadja-hogy-a-kifizetesek-kesleltetese-miatt-kukacoskodnanak-a-napelempalyazaton#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hülyeség ellen a KRESZ sem véd

Ahogy az Index arról beszámolt, több munkacsoport is dolgozik a KRESZ módosításán – jelenleg az …