2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A minisztérium szerint a Közlekedési Múzeum nem Budapesté vagy Vitézy Dávidé

Hirdetés

A minisztérium szerint a Közlekedési Múzeum nem Budapesté vagy Vitézy Dávidé

Az épp országjáró Lázár János a napokban beszélt arról, hogy a kormány vizsgálja a lehetőségeket, hogy az autópálya mellett épüljön meg az új Közlekedési Múzeum Debrecennél. Mint mondta, a cél az, hogy mindenki megértse, mit jelent autóval járni napjainkban, és milyen perspektívát ad mellé a tömegközlekedés, továbbá szerinte „magaskultúrát is lehet a keleti országrészbe vinni”.

Debrecenbe, a BMW-gyár mellé költöztetné Lázár János a Közlekedési Múzeumot

A kormány vizsgálja a lehetőségeket, hogy az autópálya mellett épüljön meg az új Közlekedési Múzeum Debrecennél.

A Népszava ezek után az Építési és Közlekedési Minisztériumnál érdeklődött a költöztetés tervéről, és a következő választ kapta: „A Közlekedési Múzeum nem Budapesté vagy Vitézy Dávidé, hanem Magyarországé. A vidék, azon belül is Debrecen fejlesztése nem függ a fővárosi vezetéstől. Az nem budapesti ügy, hanem az ország gazdasági érdeke.”

Hirdetés

A minisztérium ugyanakkor nem válaszolt a lapnak a költségekre és a helyszínre vonatkozó kérdésére, viszont megjegyezte: „Magyarország és a magyar nemzet fővárosa Budapest, amelyet folyamatosan fejleszt a kormány, csak úgy, mint az ország minden más területét is”. A válaszlevélből kiderül az is, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter javasolta az Orbán-kormánynak, hogy az új Közlekedési Múzeum Debrecenben épüljön föl. A kabinet ezt a javaslatot első olvasatban megtárgyalta, döntés azonban még nem született az ügyben.

A Népszava cikke szerint az új múzeumi épület felépítésének, a gyűjtemény odaköltöztetésének költsége körülbelül 150-160 milliárd forint.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormánynak Budapesten kell felépíteni a múzeumot, amelynek tervezésére már 16 milliárd forintot költött. Lázár János mondataira pedig úgy reagált, hogy a múzeumból „közpénzszórási múzeum” lett.

Karácsony: Semmilyen érv nem szól a Közlekedési Múzeum Debrecenbe költöztetése mellett

A főpolgármester szerint a kormánynak Budapesten kell felépíteni a múzeumot, amelynek tervezésére már 16 milliárd forintot költött.

Vitézy Dávid nem sokkal Lázár debreceni látogatása után reagált a múzeum most beharangozott elköltöztetésének hírére. „A magyar közlekedéstörténet finoman szólva sem a debreceni akkumulátorgyárral kezdődik” – írta a főpolgármester-jelölt. Vitézy, aki mielőtt főpolgármester-jelölt lett, korábban a Közlekedési Múzeum igazgatója volt, azt írta, „nyilvánvaló károkozás”, amire Lázár készül, a legfontosabb múzeumoknak Budapesten van a helye.

A Népszava emlékeztet arra, hogy a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről már kormányhatározat is van, Papp László Debrecen fideszes polgármestere a napokban a Cívishirnek azt mondta: a természettudományi múzeum debreceni megvalósításának előkészítése lezárult, és „néhány hete találkoztunk az állam képviselőivel, akik egyetértettek azzal, hogy elindítsuk a múzeumra vonatkozó nemzetközi tervpályázatot.”

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240525_kozlekedesi-muzeum-debrecen-lazar-karacsony-vitezy#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szijjártó: Minden magyar feltétel bekerült az Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásairól szóló keretdokumentumba

Az Ukrajnával folytatandó EU-csatlakozási tárgyalások keretdokumentumába minden magyar feltétel belekerült – közölte Szijjártó Péter külgazdasági …