2020. november 29., vasárnapMa Taksony napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.11.29. Taksony Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A miniszterelnök tisztában van a következményekkel

Hirdetés

A miniszterelnök tisztában van a következményekkel

„Az önkormányzatok az iparűzési adó több mint 80 százalékát az állami, illetve az önkormányzati feladatok működésére költik. Fontos kiemelni, hogy ez a szám 2020-ra vonatkozik, de jövőre a 100 százalékot is elérheti az idén visszaesett gazdasági teljesítmény miatt csökkent iparűzési adóbevételek okán. Abban az esetben, hogy ha ez a forrás kikerül, vagy legalábbis nagyon keményen megcsappan, akkor elláthatatlanok lesznek az önkormányzati feladatok. Ennyire egyszerű ez, ezt pontosan tudja a miniszterelnök úr is, hiszen rendelkezésére áll a Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium minden ezzel kapcsolatos információja” – reagált az Indexnek Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslataira.

Az MKIK elnöke vasárnap találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel és Rogán Antal miniszterrel. Parragh László a találkozón a társasági nyereségadó felére csökkentése mellett az iparűzési adó egy évre szóló felfüggesztését javasolta a kormányfőnek.

Pótolni kell a kieső pénzt

Gémesi György érdeklődésünkre azt mondta, az iparűzési adó működési költségeket fedez, a működési költség pedig energia-, bér-, dologi költségeket jelent.

Hirdetés

Óvodákra, bölcsődékre, önkormányzati intézmények működésének fenntartására fordítják az adónemet, amennyiben ez kiesik, akkor ezt a pénzt pótolni kell

– mondta a szövetség elnöke. Szerinte sokkal egyszerűbb lenne direkt támogatást nyújtani abból a gazdaságfejlesztési alapból, amit összegyűjtöttek, és amiben ott van az önkormányzatoktól befizetett gépjárműadó is.

Gémesi György

Gémesi György

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Parragh László a találkozó után azt nyilatkozta a sajtónak, tisztában van azzal, hogy ez a javaslat érzékenyen érinti az önkormányzatokat, de más lehetőséget jelenleg nem lát arra, hogy a vállalkozások számára fenntartható legyen a működés a járvány előttünk álló, talán legnehezebb időszakában.

Gémesi György azt mondta erre, hogy

az MKIK elnöke az önkormányzati működéssel […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/11/09/onkormanyzatok_helyi_iparuzesi_ado/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A társasházakra is ráférne a felújítás

A társasházakra is ráférne a felújítás

Pár napja jelent meg a rendelet a 2021-es otthonfelújítási program részleteiről. Ennek értelmében a köztartozásmentes, …