2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A mesterséges intelligencia a pénzügyeket is forradalmasítja

Hirdetés

A mesterséges intelligencia a pénzügyeket is forradalmasítja

A mesterséges intelligencia (MI) részterületei többek között a gépi tanulás, a természetes nyelvfeldolgozás vagy a robotika. Egyre elterjedtebb az alkalmazása az egészségügy, a közlekedés, a gyártás és a pénzügy területén, de a hatékonyság és a termelékenység növelésének eszközeként is számos iparágban egyre fontosabbá vált az utóbbi évek során. Ebben a cikkben pénzügyi vetületét vizsgáljuk meg alaposabban.

GettyImages-1235198714

Fotó: Silas Stein / picture alliance / Getty Images Hungary

Rossz hír a csalóknak

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás nagy mennyiségű adat elemzésére, ezáltal a csalásokra utaló minták felismerésére is jól használható. Az algoritmusok például betaníthatók a szokatlan költési minták vagy a gyanús számlavezetés azonosítására, ami lehetővé teszi, hogy a bankok még a csalások bekövetkezte előtt lépéseket tegyenek azok megelőzésére. 

Hirdetés

Remek példája ennek a PayPal. A vállalat a gépi tanulás segítségével több ezer adatot elemez (vásárlási előzményeket, eszközinformációkat és IP-címeket egyebek mellett), hogy felismerje a csalásokat. A rendszer képes a gyanús tranzakciókat felülvizsgálatra megjelölni, amivel megelőzhető az ilyen tevékenység.

Kevesebb kockázat

Az MI és a gépi tanulás felhasználható a kockázatok értékelésére is a hitelek felvételekor vagy a hitelképesség vizsgálata során. Ezek a technológiák az adatok széles skáláját elemezhetik, beleértve a jövedelmet, a foglalkoztatási előzményeket, sőt még a közösségimédia-aktivitást is a pontosabb értékelés érdekében. 

Ma már léteznek olyan fintechvállalatok, amelyek kockázatvállalási modellje több mint ezer szempontot elemez a hitelfelvevő hitelképességének meghatározásához. Ez lehetővé teszi számukra, hogy pontosabb hitelezési döntéseket hozzanak, ezáltal is csökkentve a kockázatot.

Jobb ügyfélszolgálat

Az MI-alapú chatbotok és virtuális asszisztensek […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/fintech/2023/02/18/fintech-mesterseges-intelligencia-penzugy-robotika-chatgpt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét határvadászokat toboroz a rendőrség, ennyit fizetnek nekik

Ismét határvadászokat toboroz a rendőrség, ennyit fizetnek nekik

Az első határvadászok még tavaly ősszel álltak szolgálatba. Nem sokkal előtte Orbán Viktor beszédet is …