2023. december 11., hétfőMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.12.11. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A magyar kreativitásnak nincsen párja, most épp gombából készítettünk tányért

Hirdetés

A magyar kreativitásnak nincsen párja, most épp gombából készítettünk tányért

A környezetvédelem és a fenntarthatóság napjainkban egyre fontosabbá válik, és ezen elvek mentén születnek meg az új innovációk. Ezek közé tartozik a teljesen környezetbarát, magyar fejlesztésű micélium-kender ötvözetű tányér. A formabontó tálalóeszközt a régió egyik legfontosabb kreatívipari központja, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Michelin-csillagos Salt étterem közösen hozta létre. A lebomló tányér nemcsak a környezetvédelem jegyében született, hanem a csúcsgasztronómia és a design területén is új utakat nyit.

A biokompozit anyagok térnyerése elkerülhetetlen a környezetkárosító anyagokkal szemben

Hirdetés

– jelezte Minkó Mihály, az Innovációs Központ kutatója, hozzátéve, hogy ezek az anyagok egyelőre jórészt kísérleti fázisban vannak, azonban van közöttük néhány, például a micélium alapú biokompozit, amelynek már zajlik az ipari felhasználása. A szakember szerint segítségükkel talán már a közeljövőben csökkenthető azoknak a környezeti károknak a mértéke, amelyeket az elmúlt évtizedek során okozott az emberiség a bolygó ökoszisztémájának.

Minkó Mihály

Minkó Mihály

Fotó: MOME

A micélium biokompozitról röviden

A gombák segítségével előállított micélium biokompozit a hagyományos gyártási technológiák helyett mikroorganizmusok segítségével növesztve jön létre. Az alternatív anyagok közül a csomagolástól az építészetig alkalmas lehet különböző műanyagok kiváltására, a könnyű, porózus, de jó tűzálló tulajdonságokkal bíró matéria valahol a hungarocell és a parafa között helyezhető el. Attól függően, hogy milyen gombafajokkal dolgoznak, különböző tulajdonságokkal bírhat, lehet keményebb vagy puhább, de a nedvszívóképességük is változóan alakulhat.

A MOME Innovációs Központjának Anyagkutatás Hubja évek óta vizsgálja a micélium alternatív felhasználási módjait: az anyagkutatás és az alkalmazott design gasztronómia területén most találkozhatunk először ezzel az újdonsággal. A fejlesztésben pedig tökéletes partnerre találtak a zöld megoldások gasztronómiai alkalmazásában élen járó Salt étteremben.

Az étkezés és annak élménye egy olyan terület, amelyhez mindenki tud valamilyen módon kötődni. Az élményhez pedig értékeket, akár a környezettudatosságot lehet társítani  

– mondta Matheidesz Réka az Indexnek. Az egyetemi vezető kiemelte, hogy a MOME ezen a területen is élvonalbeli szerepet vállal, már most is számos fenntarthatósági projektet valósítanak meg, és a jövőben is további lépéseket tesznek ezen az úton. Az oktatásban is nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti szempontokra, hiszen a jövő dizájnereinek már most ismeretekkel kell rendelkezniük ezen a területen.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/09/28/innovacio-micelium-biokompozit-gomba-tanyer-mome-matheidesz-reka-salt-etterem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliókra perli egy nő Paul McCartney lányát egy baleset miatt

A 31 éves Chloe Mickelborough azt állítja, hogy a Stella McCartney olaszországi bemutatótermében történt esése következtében …