2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A magyar élelmiszer-árszínvonal elérte az EU-átlagot, jóval magasabb, mint a román vagy a lengyel

Hirdetés

A magyar élelmiszer-árszínvonal elérte az EU-átlagot, jóval magasabb, mint a román vagy a lengyel

A magyar háztartások fogyasztási kiadásainak árszínvonala az uniós átlag 76 százalékán állt tavaly – írja jelentésében az Eurostat. Lengyelországban 66 százalékos, Romániában 60 százalékos a mutató.

Az utóbbi időben meglehetősen nagy nyilvánosságot kapott, hogy Magyarország több fontos gazdasági mutatóban az uniós ranglista végére zuhant, lényegében már csak Bulgária áll rosszabbul – ha a mutatókat az egyes országok árszínvonalai közti különbségeket figyelembe véve nézzük. Ilyen például az egy főre jutó GDP, a háztartások fogyasztása, a fizetések vásárlóereje. Mindezen eredmények („eredmények”) mögött az – is – áll, hogy a magyar árszínvonal régiós összehasonlításban magas.

Nagy Mártonék szerint a magyarok nem csórók, hanem spórolósak

Hiába éltek a magyarok a fogyasztási szintjük alapján a legrosszabbul az egész EU-ban, a gazdasági minisztérium szerint ezt nem lehet „szegénységnek” nevezni, mert a háztartások megtakarításra is fordítják a jövedelmüket.

Hirdetés

A 12 nagy árucsoportból 9-ben a magyar árszint a legnagyobb, ami leginkább kiugró, az az élelmiszer, a kommunikáció és a lakhatás drágasága – teszi hozzá a részletes adatok alapján elemzésében a Portfolio.hu.

No Title

No Description

A termékkörök között van egy, amelyik árszínvonala már elérte az uniós átlag 100 százalékát: az élelmiszerek. A 2023-as állapot szerint ugyanis az élelmiszer-árszínvonal az uniós szint 100,9 százalék százaléka. A leginkább az olajok, zsírok relatív drágasága szembeötlő (EU-átlag 122 százaléka), de drága a tej, sajt, tojás termékkör (118 százalék) és a pékáru (104 százalék) is. Ehhez képest a hús viszonylag olcsó (81 százalék), de a román, lengyel árakhoz viszonyítva ez is drága.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240628_A-magyar-elelmiszer-arszinvonal-elerte-az-EU-atlagot-joval-magasabb-mint-a-roman-vagy-a-lengyel#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztésére

Nagy István agrárminiszter bejelentése szerint a nagyobb, komplex projekteket támogató, Állattartó telepek fejlesztésének támogatása című felhívást …