2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A magyar, aki pálinkát készít Escobar egykori felségterületén

Hirdetés

A magyar, aki pálinkát készít Escobar egykori felségterületén

Kolumbia végtelenül változatos. A természet megannyi kinccsel ajándékozta meg, igaz, a messziről jött ember kevésbé ismeri ezt az oldalát. A többségnek Pablo Escobar, a drogellenes háború, a gerillaharcok vagy éppen a polgárháború ugrik be elsőként a dél-amerikai országról, ahol nagy erőkkel igyekeznek elfedni a múlt fájdalmát, a véres leszámolások nyomait, és sorra tüntetik el például azokat az épületeket, amelyekhez a Medellín kartellnek valaha is köze volt.

A történelem ugyanakkor kitörölhetetlen, ráadásul az elmúlt napokban is inkább arról érkeztek a hírek, hogy az országban forradalmi a hangulat, és az emberek több mint két hete tüntetnek a kormány ellen.

Igaz, nem mindenhol.

Két magyar ugyanis gondolt egy merészet, és a Medellín közelében található rionegrói repülőtértől nagyjából öt percre üzemcsarnokot bérelt, hogy egzotikus aszalt gyümölcsöket, szárított virágritkaságokat, a legegészségesebb magvakból készült olajokat, kakaó- és kávétermékeket kezdjenek el feldolgozni és gyártani. Bár a munka már hónapok óta tart, az üzemet csak ezen a héten nyitották meg hivatalosan.

Hirdetés

NASA, Che Guevara, Medellín

Hosszú és kalandos út vezetett idáig, mert alighanem ritkán fordul elő, hogy egy magyar fiatalember, aki szoftverfejlesztőként végzett, majd sokáig a bankszakmában dolgozott, később startupokkal foglalkozott, sőt az Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatalának, vagyis a NASA-nak is kutatott, céget alapít Kolumbiában azzal a tervvel, hogy az országban fellelhető rengeteg természeti kincset megmutassa az egész világnak.

Nagyapám nagy hatással volt rám. A magyarországi múzeumok országos vezetője volt, ő segített hazahozni a Szent Koronát az Egyesült Államokból. Rengeteget mesélt az utazásairól, például Kubáról, ahol személyesen ismerkedett meg Che Guevarával is, aki éppen a beteg kulturális minisztert helyettesítette a kubai kultúra hetén. Mindig is hasonló életet képzeltem el magamnak, és ez is inspirált abban, hogy olyan régiókban is szerencsét próbáljak, ahol a helyi kultúra meglehetősen eltérő

– meséli az Indexnek Endrődi Dániel, a BioFarm Factory társalapítója, aki azt is elárulta, milyen feladata volt a NASA-nál.

Egy Cápa névre keresztelt léghajó ötletével került kapcsolatba a hivatallal, és bár az ötletet befogadták, a projekt végül nem valósult meg. Viszont a NASA olyan embereket keresett, akik a Riemann-sejtést, a prímszámok komplex sejtését kutatják, és mivel ez volt az egyik nagy hobbija, a NASA-hoz került, ahol algoritmusokat fejlesztettek. Valójában ez a projekt indította el a nemzetközi pályán.

Endrődi Dániel

Endrődi Dániel

Fotó: BioFarm Factory

A projekt határozott időre szólt, és amikor véget ért, hardverfejlesztési vezetőként kezdett el dolgozni egy magyar cégnél. Számos helyen megfordult, járt a Kennedy Űrközpontban, a Fehér Házban, a Pentagonban, majd a cégen keresztül jutott el Kolumbiába is, ahol megismerkedett Gyulai Mártonnal, aki már évek óta kint élt. Egyre több kapcsolatot építettek ki a kormánnyal, a külüggyel, a nemzeti rendőrséggel, a légierővel, sőt összekötőként a hadi- és védelmi iparban is dolgoztak technológiai projekteken.

Kolumbia kincsei

A munkámból is adódóan lehetőségem nyílt bebarangolni az egész országot, amely az egyik legváltozatosabb a világon. Megismertük az amazonasi dzsungelt, a La […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/05/16/kolumbia-medellin-farm-escobar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Snackeket vontak ki a forgalomból

Visszahívtak a forgalomból egyes Eat Real snack terméket, miután a csomagoláson nem jelölt allergént, tejet …