2023. április 2., vasárnapMa Áron napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.02. Áron Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A magas árak láttán a magyarok inkább kifordulnak az autókereskedésből

Hirdetés

A magas árak láttán a magyarok inkább kifordulnak az autókereskedésből

Alig győzték kapkodni a fejüket a lízingpiac szereplői, annyi hatás érte a szektort az utóbbi egy évben, például a háború, energiaválság, a forint volatilitása – mondta Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnökségi tagja. 

Kifejezetten károsnak nevezte az iparűzési adót, szerinte az bebörtönzi az ügyfelek lehetőségeit, hiszen megdrágítja a lízingszerződéseket.

A magas, sokszor 20 százalék feletti kamatok és az autóárak száguldása miatt a lakosság sokkal kevesebb autót vásárol.

Hirdetés

Elmondta, hogy 2019 és 2022 között a legtöbb eszközkategóriában nőtt vagy stagnált a finanszírozott összeg Magyarországon, a bővülés éllovasai a mezőgazdasági eszközök, a nagyhaszonjárművek és a refinanszírozott flotta voltak.

Ezzel párhuzamosan viszont drámai visszaesés volt tapasztalható a szerződésszám alakulásában a retail autók terén, ami 42 százalékkal volt kevesebb 2019 ugyanezen időszakához képest.

A lízingszerződések drámai csökkenéséért nagyrészt a járművek árának robbanásszerű növekedése és a szállítási problémák miatt állandósult hiány okolható – világított rá a lízingpiaci szakértő.

A retail piacon a lakossági vásárlásokat szinte teljesen átvette a kkv-szektor, a 2019-ben mért 13,6 százalékos részesedésről 2022-re 61,5 százalékra nőtt az arányuk. 

Kedvező támogatások a vállalkozásoknak

A szakértők rávilágítottak, hogy a lakossággal szemben arányaiban több támogatást kaptak a vállalkozások a szektorban. 2022-ben a támogatott finanszírozások összege összesen 203,2 milliárd forint volt 13 863 szerződésdarabszámmal. A támogatott konstrukciók tehát a teljes lízingpiac 24 százalékát tették ki az előző évben. A <a href="//index.hu/gazdasag/2022/10/24/gazdasagi-osszefoglalo-nagy-marton-szechenyi-kartya-program-kormany-bejelentes-rendkivuli/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/02/14/lizingpiac-lizing-lizingszovetseg-auto-autovasarlas-kkv-mezogazdasag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rendkívüli időket élünk, ám a válság még nem dübörög

Rendkívüli időket élünk, ám a válság még nem dübörög

Jelenleg pánikkeltés zajlik a piacokon, vagy tényleg elképzelhető egy gazdasági összeomlás a makrogazdaságokban? – szegeztük a …