2023. június 4., vasárnapMa Bulcsú napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.04. Bulcsú Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A litván elnök kimondta, amit Ukrajna Orbán Viktortól sem hall szívesen

Hirdetés

A litván elnök kimondta, amit Ukrajna Orbán Viktortól sem hall szívesen

„Ukrajna biztosan a NATO tagja lesz, de nem valószínű, hogy erre a háború vége előtt sor került” – mondta Gitanas Nauseda litván elnök a Deutsche Welle-nek adott interjújában, amelyben hozzáteszi:

Túl nehéz lenne. Tisztában vagyunk ezzel, és az ukránok is tudják ezt. Tovább kell lépnünk a gyakorlati szakaszba, meg kell határoznunk a következő lépéseket.

Az államfő ennek ellenére bízik abban, hogy a NATO következő, júliusban a litván fővárosban, Vilniusban megrendezésre kerülő csúcstalálkozóján már egy konkrét menetrendet tudnak elfogadni – erről már az olasz La Repubblica napilapnak adott interjújában beszélt, amit a Magyar Nemzet összegzett.

A litván elnök szerint az elmúlt évek egyik legbonyolultabb témája a szövetségen belül Ukrajna tagsága, annak ellenére, hogy a szabályzat kimondja: háborúban álló országgal nem lehet bővíteni a tagok listáját.

Hirdetés

A litván elnök a katonai szövetséggel kapcsolatban arra is kitért, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a tagállamok GDP-jének két százalékát kell kitennie a védelmi kiadásoknak. Azonban úgy látja, ennek az értéknek az alapvonalnak kellene lennie, nem pedig a „plafonnak”. Hangsúlyozta, Litvánia célja, hogy védelmi kiadásait a GDP 2,5-3 százalékára emelje.

Magyarországon is előkerült már a téma

Mint ismert, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter összesen négy pontban válaszolt a szombaton este megjelent Zelenszkij-interjúra, amelyben az ukrán elnök kemény bírálatot fogalmazott meg a magyar kormányról. Az ukrán elnök ebben úgy fogalmazott:

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/05/01/haboru-orosz-ukran-konfliktus-litvania-orban-viktor-szijjarto-peter-nato-tagsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ideje átgondolni a pályaválasztást: a mesterséges intelligencia arannyal kövezi ki a karrierutakat

Ideje átgondolni a pályaválasztást: a mesterséges intelligencia arannyal kövezi ki a karrierutakat

„Hiába tud ma már sok mindent a mesterséges intelligencia (MI), fel kell készíteni a munkavállalókat, …