2022. december 1., csütörtökMa Elza napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2022.12.01. Elza Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 410,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A lengyelek szerint „egy vicc” a gázárplafonról szóló uniós előterjesztés

Hirdetés

A lengyelek szerint „egy vicc” a gázárplafonról szóló uniós előterjesztés

Több uniós tagállam is kifejezte aggályait az Európai Bizottság által javasolt gázpiaci korrekciós mechanizmussal kapcsolatban, a testület készen áll, hogy megkönnyítse a megállapodást – jelentette ki Kadri Simson uniós energiaügyi biztos csütörtökön.

Az Európai Bizottság kedden ismertette javaslatát a gázárak túlzott emelkedésének kivédésére, 2023. január 1-jétől egy évre maximálnák az Európában irányadó holland TTF gáztőzsdén kötött szerződések árát. E szerint amennyiben a holland TTF gáztőzsdén a legközelebbi lejáratú (front-month) határidős gázkontraktus elszámolási ára két héten keresztül meghaladja a 275 eurót megawattóránként, és a TTF-árak két héten keresztül, tíz egymást követő kereskedési napon 58 euróval magasabbak a cseppfolyósított gáz (LNG) referenciaáránál, a limitnél magasabb áron nem lehetne tranzakciót lebonyolítani a TTF-ben.

Az ellátásbiztonsági problémák elkerülése érdekében az árplafon csak egy, a TTF legközelebbi határidős jegyzésére korlátozódik, hogy a piaci szereplők továbbra is képesek legyenek kielégíteni a keresleti igényeket, és földgázt beszerezni az azonnali piacon és a tőzsdén kívül.

Kadri Simson az uniós tagállamok energiaügyi minisztereinek csütörtöki rendkívüli egyeztetésére érkezve úgy nyilatkozott, hogy az eszközre szükségük lehet a tagállamoknak, hogy elkerülhetők legyenek a gázár rendkívüli kiugrásai. A bizottsági javaslatot úgy tervezték meg, hogy csak abban az esetben avatkozzon be a gázárpiaci folyamatokba, amikor feltétlenül szükséges.

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/11/24/foldgaz-gazpiac-gazarak-gaztozsde-ttf-europai-bizottsag-enerigaarak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Részletezte a KSH, hogyan tette meg az első lépést a magyar gazdaság a lejtőn

Részletezte a KSH, hogyan tette meg az első lépést a magyar gazdaság a lejtőn

Kiadta a Központi Statisztikai Hivatal a harmadik negyedéves GDP-adatokról szóló részletes becslését. A fő számok …