2022. május 25., szerdaMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
2022.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A lengyel olajvállalat kész átvenni az egész régió olajellátását

Hirdetés

A lengyel olajvállalat kész átvenni az egész régió olajellátását

Amennyiben betiltják a keleti szállításokat, úgy az Orlen nemcsak Lengyelország, hanem egész Közép- és Kelet-Európa stabil nyersolajellátását is fenn fogja tartani – közölte még múlt szerdán a PKN Orlen állami energiaipari óriásvállalat a PAP lengyel hírügynökséggel.

A bejelentés egy nappal azután történt, hogy az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta azt a szankciós tervét, amely az olajembargóra vonatkozik.

A Népszava arról ír: nem tudni, hogy szerepet játszik-e az uniós stratégiában a lengyel Orlen ajánlata a térség olajellátásáról. Ugyanakkor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfői budapesti látogatását követően a közösségi oldalán azt írta:

Hirdetés

az embargóval szembeni magyar ellenállás feloldását régiós együttműködés segítheti.

Az Orlen közlése szerint minden forgatókönyvre felkészült, hozzátéve, hogy több globális olajtermelővel is kapcsolatba lépett vagy szorosabbra fűzte viszonyát az elmúlt négy évben, ráadásul mintegy száz különböző típusú nyersolajat importált és vett feldolgozásba.

Daniel Obajtek, az Orlen vezérigazgatója szintén múlt szerdán a Business Insider Polska hírportálnak úgy nyilatkozott: az olajellátás folyamatosságát főképp a Saudi Aramcóval januárban aláírt szerződének köszönhetően képesek biztosítani, amely a szállítások napi 400 ezer hordóra (évi 200 millió tonnára) történő növelését irányozza elő.

A Népszava több kérdést is feltett az Orlennek, többek között a magyar kormánynak és a Molnak megküldött esetleges ajánlatról, infrastrukturális beruházásokról és az uniós tárgyalásokról, azonban ezekre a lap nem kapott választ.

Szijjártó Péter elmondta, milyen javaslatot támogat Magyarország

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/05/11/olaj-ellatas-orlen-europa-nyersolaj/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csökkent a kőolaj ára

Csökkent a kőolaj ára

A kínai hatóságok által bejelentett gazdaságtámogató intézkedések, köztük a vállalatok adókedvezményei és az autóvásárlások adócsökkentése szakértők …