2021. május 17., hétfőMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A lakók jóindulatán múlhat az airbnb-s lakások sorsa

Hirdetés

A lakók jóindulatán múlhat az airbnb-s lakások sorsa

„Élni és élni hagyni – ez volt a mottónk, amikor belevágtunk az első hazai önkormányzati Airbnb-rendelet megalkotásába – mondta az Indexnek Kerék-Beleznay Zsuzsanna, Terézváros alpolgármestere. – Lépnünk kellett, mert régóta sok probléma akadt a helyi buliturizmussal. Ezen belül is a külföldről hozzánk érkező legény- és lánybúcsús társaságokkal. Hangoskodtak, szemeteltek, kihánytak az ablakon, egyszóval nem tartották be a házirendet. Őket ráadásul a feketézők nemegyszer az illegálisan kiadott airbnb-s lakásaikban szállásolták el, így a lakók nem tudták, hogy ki a szállásadó, akit ilyenkor lehetne értesíteni, akinek a zaj és a tapasztalt kényelmetlenségek miatt panaszt lehetne tenni″ – írta le a sokunk számára egyáltalán nem ismeretlen helyzetet az alpolgármester.

GettyImages-1185933856

Fotó: Smith Collection / Gado / Getty Images Hungary

Időközben a szomszédos Erzsébetváros mellett az Airbnb-jelenségben leginkább érintett terézvárosi önkormányzatot a lakókon túl ugyanúgy nyomás alá helyezték a tisztességes, szabálykövető szállásadók is, akik szeretnék tudni, hogyan tervezzenek. Főleg, ha az optimista forgatókönyvek szerint a nyarunk már szabad lesz a vírustól, így ismét beindulhat a budapesti, egyúttal a megszokott belvárosi turizmus is.

A szállásadók most egyébként sincsenek könnyű helyzetben, akik csak Terézvárosban rengeteg, közel kétezer legális airbnb-s lakást üzemeltetnek. Teljesen megértjük az ő szempontjaikat is, ezért a korábbi híresztelésekkel ellentétben fel sem merült, hogy szeretnénk az Airbnb üzletágat, adott esetben családok megélhetését ellehetetleníteni. Erről szó sincs, cserébe kompromisszumra, a nyugodt, békés együttélés feltételeinek megteremtésére törekszünk

Hirdetés

– emelte ki a leendő, egyelőre rendelettervezetként létező szabályozás egyik megalkotójaként Kerék-Beleznay Zsuzsanna.

A tervezett Airbnb-megregulázás főbb elemei, azaz így működhetnek a jövőben a terézvárosi Airbnb-k:

  1. A rövid távra kiadott lakás üzemeltetőjének rendelkeznie kell az airbnb-zéshez az adott társasház hozzájárulásával. A tulajdonosok közül több mint 50 százaléknyi hányaddal rendelkezők kellenek a társasház szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) elfogadásához, amelyben szabályozni tudják azt, hogy lehet-e egy adott lakásban airbnb-zni, vagy sem. Ha az szmsz ezzel kapcsolatos rendelkezést nem tartalmaz, akkor lehet. Ha viszont korlátozni akarnak, azt csak az szmsz-ben tehetik meg.
  2. Az Airbnb-üzemeltetőnek ki kell írnia a szálláshely bejáratánál a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban használt regisztrációs számát.
  3. Az üzemeltetőnek az is dolga, hogy jól látható helyen angol nyelven kifüggessze a társasházban érvényes házirendet.
  4. Az üzemeltető szintén köteles 24 órás rendelkezésre állást biztosítani a társasház lakóinak, leginkább azzal, hogy közzéteszi a saját telefonszámát, vagy egy megbízottjáét.

Jöhet az Airbnb-felügyelet

Összességében pozitív iránynak tartja a most elindult folyamatot Rege Mihály, a Felelős Szálláskiadók Szövetségének elnöke. Különösen azt a momentumot, hogy lekerült a napirendről a szerinte hamis vád, miszerint az Airbnb lenne felelős a lakhatási válságért, a járványhelyzet kitörése előtt elszálló budapesti lakás- és albérletárakért. Ahogy azt is fontosnak tartják, hogy az airbnb-s lakásokkal kapcsolatos problémáknak igenis legyen gazdája, hogy ezeket mielőbb lehessen orvosolni.

Budapest, VII. kerületi bulinegyed 2020. július 14-én

Budapest, VII. kerületi bulinegyed 2020. július 14-én

Fotó: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images Hungary

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/04/21/airbnb-rendelet-terezvaros/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lassan szabad a lagzi, csak éppen több százezerrel többe kerülhet

Lassan szabad a lagzi, csak éppen több százezerrel többe kerülhet

Két hete, amikor bejelentették, hogy ötmillió beoltott után újra lehet lakodalmat tartani, jóval optimistább volt …