2021. augusztus 2., hétfőMa Boglárka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.02. Boglárka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A kriptovaluta a bankok rémálma?

Hirdetés

A kriptovaluta a bankok rémálma?

kriptovaluták, illetve az azokat tároló tárcák anonimitása körül több mint egy évtizede megy a balhé, miszerint „nyilvánvalóan” csak az használ kriptovalutát, akinek valami takargatnivalója van a bankok, vagy a hatóságok elől. Ez a fajta kommunikáció, illetve elmélet az elmúlt években már azért finomodni látszik, hiszen a magánfelhasználók mellett egyre több céges felhasználója és elfogadó helye is van a decentralizált virtuális pénzeknek.

Kiben bíz(z)unk meg?

Amikor valakire – legyen az egy családtag, vagy egy bank – bízzuk a pénzünket, akkor a legfőbb kérdés, hogy megbízunk-e az adott személyben, vagy intézményben. A bankoknál a hosszú évtizede tartó márka- és bizalomépítés mellett a Magyarországon honos kétszintű bankrendszer – ezáltal a Magyar Nemzeti Bank ellenőrző, illetve szabályozó testületei –, illetve az Országos Betétbiztosítási Alap garantálja azt, hogy ha berakunk egy bankba pénzt, és a bank valamilyen okból fizetésképtelenné válik, akkor a betéteseket fejenként 100 ezer euróig 20 napon belül kártalanítja. A probléma ezzel – illetve a kriptoanarchisták szerint az egész bankrendszerrel – nemcsak a 100 ezer euró feletti összegek potenciális elveszítése, hanem az elmúlt évtizedekben világszinten divattá vált, terrorizmusra fogott túlzott ellenőrzés. Ma már Magyarországon sem lehet 5 millió forint felett berakni készpénzt forrásigazolás nélkül bármilyen bankszámlára, illetve sok esetben a készpénz hozzáférhetősége, likviditása is erősen korlátozva van a bankfiókok nyitvatartási idején kívül a 100-300 ezer forintos bankautomatás kivételi limitekkel.

A kriptovalutákat kiszolgáló blokklánc – azaz a matematika és a kriptográfia – pont arra való, hogy ezeket a problémákat megoldja. A bitcoint és társait illetően nem kell semmilyen intézményben megbíznunk ahhoz, hogy úgymond biztonságban tudjuk a pénzünket, cserébe viszont borzasztó nagy volatilitása (azaz árfolyamingadozása) van a decentralizált pénzeknek. Ez azért van, mert míg a jegybank a monetáris politikai eszköztárával tud hatással lenni a nemzeti valuta – esetünkben például a forint – árfolyamának alakulására, addig a kriptovalutáknál ezeket a hatásokat azok tudják elérni, akik nagy számú coint tartanak az adott pénzeszközből és azokat esetenként piacra bocsátják az erre kialakított tőzsdéken keresztül.

Hirdetés

Tőzsde Chicagoban

Tőzsde Chicagoban

Fotó: Scott Olson / Getty Images Hungary

Nyilvántartás és tranzakciók

Magyarországon – mint a legtöbb európai országban – többszintű nyilvántartással működik a bankrendszer, melynek egészére csak az arra hivatott szervek láthatnak rá. A lakosság csak néhány publikus adatot ismerhet meg, de a kibocsátott pénzek valós útját nem ellenőrizheti. Az adott egyén a saját számlatörténetét ismeri, de más bankszámlájának az előzményeihez nem férhet hozzá. Nem úgy, mint a kriptovalutáknál: ha ismerjük az adott „számla”, azaz tárca számát, akkor az adott blokklánc úgynevezett „explorer” webes alkalmazásában bármikor, bármelyik számlának az egyenlegét és a számlatörténetét láthatjuk. A számlatörténetben a banki számlákkal ellentétben azonban csak a forrás és cél tárcák számát láthatjuk, nevet vagy bármilyen azonosítót nem. Ilyen módon

tehát teljesen nyitott a főkönyv, az összes valaha történt tranzakciót bárki, bármikor ellenőrizheti, minden egyes coin teljes életútját nyomon lehet követni.

Ugyan a személyazonosságokat senki sem láthatja, de minden identitás, minden tranzakciója kitörölhetetlenül rögzítésre kerül a blokkláncon, melyet csak a „számlák”, azaz a tárcák címének birtokában tudjuk személyhez kötni.

A hagyományos bankrendszerben egy tranzakció végrehajtásához az ügyfél tájékoztatja a bankját, hogy kinek és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/07/09/a-kriptovaluta-a-bankok-remalma-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nagyot ment a héten a bitcoin

Nagyot ment a héten a bitcoin

Az elmúlt héten a bitcoin árfolyama 23 százalékkal erősödött a Coinmarketcap adatai szerint, de a …