2023. június 6., keddMa Norbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.06. Norbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A Közel-Kelet Szilícium-völgye: Izrael

Hirdetés

A Közel-Kelet Szilícium-völgye: Izrael

Izrael sokak számára ellentmondásos állam lehet a vallási és politikai konfliktusok miatt. Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy az ország figyelemre méltó eredményeket ért el az utóbbi évtizedekben a tudomány és a technológia terén. Izrael technológiai ökoszisztémája az egyik legélénkebb és leginnovatívabb a világon. Kis mérete és viszonylag rövid történelme ellenére az ország a globális technológiai ipar egyik jelentős szereplője. 

Szakemberek dolgoznak az izraeli 1MRobotics vállalat székhelyén Tel-Avivban

Szakemberek dolgoznak az izraeli 1MRobotics vállalat székhelyén Tel-Avivban

Fotó: Jack Guez / AFP

Izrael a tech startupok Mekkája 

Izraelben az egyik legmagasabb az egy főre jutó induló startupok aránya a világon, évente több száz új vállalkozást indítanak. A startupok közül sok olyan élvonalbeli technológiákra összpontosít, mint a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság és a biotechnológia. A tech startupok számát tekintve Tel-Aviv a világ egyik legnagyobb technológiai központja az amerikai Szilícium-völgy mellett.

Hirdetés

Az egyedülálló társadalom és kultúra, az erős gazdaság, a kormányzati támogatás és a “global first” piaci szemlélet csak néhány tényező azok közül, amelyek az izraeli innovációs ökoszisztémát a világ egyik legsikeresebbjévé teszik. Csak 2016-ban az izraeli startupok rekordösszegű, 4,8 milliárd dollárt gyűjtöttek be a befektetőktől. A Dealroom adatai szerint az Izraelbe irányuló kockázatitőke-finanszírozás az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt és 2021-ben elérte a 10 milliárd dollárt. Emellett a GDP arányában kifejezve Izraelben a 2. legmagasabbak a kutatási és fejlesztési kiadások (4,3%) a világon.

A nagyok sem maradnak ki

Az elmúlt évtizedekben bekövetkezett változás nagyrészt a Big Tech szegmensbe történő befektetések gyors növekedésével volt összefüggésben. Ennek köszönhetően az erőteljes startup szcéna mellett Izrael már számos nagy technológiai vállalatnak és kutatóintézetnek is otthont ad. 

 

Izraelben ma már több mint 200 multinacionális vállalat működik, köztük olyanok, mint a Google, az Apple, a Facebook, az Intel és a Microsoft. Több mint 4000 tech cég van jelen az országban, és a világ 500 legnagyobb technológiai óriása közül 60-nak van Izraelben kutatóközpontja.

Az Apple például 2011 óta jelentősen növelte jelenlétét Izraelben. A cég új fejlesztési telephelyet is nyit Jeruzsálemben, ahol új szilíciumchipeket fejlesztenek a következő generációs Mac-ek számára. Lehet, hogy a gyártás tekintetében Kína vezet, de az új technológiák kutatásában, feltalálásában és megvalósításában Izrael jár az élen. 

Az Intelnek, a világ legnagyobb processzorgyártójának is szüksége van az izraeli kutatókra a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/fintech/2023/03/22/izrael-startup-mekka-fintech/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Olyat lépett az Apple, amire a történetében még nem volt példa

Olyat lépett az Apple, amire a történetében még nem volt példa

Az Apple-részvény a délutáni kereskedésben 1,8 százalékkal emelkedett, és 184,36 dollárig jutott, amivel megdöntötte a …