2022. január 18., keddMa Piroska napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2022.01.18. Piroska Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A koronavírus miatt jóval többet költöttünk vízre, villanyra és gázra

Hirdetés

A koronavírus miatt jóval többet költöttünk vízre, villanyra és gázra

Jelentős hatást gyakorol a koronavírus-járvány a lakhatási költségek alakulására is Magyarországon, és a rezsiköltségek a háztartások kiadásainak több mint ötödét, 22,7 százalékát tették ki 2020-ban, ami a 2 százalékpontos növekedés 2019-hez képest. Vagyis a vízre, villanyra, gázra, egyéb tüzelőanyagokra jóval többet költöttünk 2020-ban, mint egy évvel korábban – írja a Világgazdaság.

Ugyanakkor nem csak hazánkra jellemző ez a tendencia, az Eurostat szerint ugyanis a szigorító intézkedések hatására az Európai Unió összes tagállamban hasonló a helyzet, viszont a magyar háztartások nagyjából 3 százalékponttal kevesebbet fordítanak lakhatási költségekre az EU-átlaghoz képest. Ezzel szemben élelmiszerekre és alkoholmentes italokra többet költenek a magyarok, mint az EU többi országában átlagosan.

A koronavírus miatt bevezetett korlátozások azonban más területeken is megtették a hatásukat Magyarországon.

Hirdetés

A legnagyobb, 2,7 százalékpontos visszaesés az éttermeknél és a szállodáknál történt. A közlekedés 1,3, a rekreáció és a kultúra pedig 0,8 százalékponttal esett vissza.

Ezzel szemben a lakhatási költségek mellett nőttek többek között az élelmiszerekre (1,5 százalékpont), valamint a lakberendezések és háztartási felszerelésekre (0,5) költött összegek 2020-ban, amelyek az összes kiadás 18,7, valamint 5,5 százalékát tették ki.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint a háztartások alapvető kiadásainak részesedése az összfogyasztásból 55,5 százalékra nőtt, miközben többek között a kultúrára, szórakozásra, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/01/03/a-koronavirus-miatt-joval-tobbet-koltottunk-vizre-villanyra-es-gazra/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A hely, ahol mindenért pénzt kérnek, mégis minden centet megér

A hely, ahol mindenért pénzt kérnek, mégis minden centet megér

A minap a New York-i gazdasági helyzetről írtunk, most Szlovéniában néztünk körül. Nem hétköznapi természeti csodák, borsos …