2020. szeptember 18., péntekMa Diána napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.18. Diána Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A koronavírus átbillentette az ingatlanpiacot

A koronavírus átbillentette az ingatlanpiacot

Jelentősen átrajzolta az új lakóingatlanok iránti keresletet a koronavírus, mivel a vevőjelöltek körében népszerűbbé váltak az új építésű házak a társasházi lakásokhoz képest – áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében. Április eleje óta az érdeklődők 52 százaléka új építésű családi, iker- és sorházakat keres, szemben az előző év azonos időszakával, amikor még csak 42 százalék volt ez az arány.

„Ez jelentős eltérés az aktuális keresleten belül és azt jelzi, hogy a vevőjelöltek most már szeretnének kerttel rendelkező ingatlant vásárolni. Ebben pedig szerepet játszik a karanténhatás, a tavaszi kijárási korlátozások után ugyanis sokan a lakások helyett inkább a kerttel rendelkező ingatlanok felé fordultak. Ezt mutatja, hogy a járványt megelőző január-februári időszakhoz képest júliusban és augusztusban az új építésű házak iránti kereslet 36 százalékkal nőtt, a társasházi lakásoké viszont 14 százalékkal csökkent” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A koronavírus sem tett be az ingatlanpiacnak

Hogyan kellene átalakulnia az otthonunknak, hogy napi 24 órában használhassuk egy újabb karantén esetén? Min kellene változtatni ahhoz, hogy hatékonyan oldhassuk meg a társadalmi elszigetelődést? És ha a metrócsempét a nyers húsok fogyasztásakor kapott betegségeknek, a nyolcvanas évek szőrös vécéülőkéit meg az antibiotikumoknak köszönhetjük, vajon mit hoz majd a koronavírus?

Az utóbbi hetekben az új lakóingatlanok iránti érdeklődés enyhén csökken, egyrészt azért, mert a vevők kivárnak, másrészt a piacon elérhető lakások ára a megfizethetőség határát súrolja.

Mindkét tényező összefügg a tervezett rozsdaövezeti lakásfejlesztésekkel – véli Balogh László. Sokan várják, hogy a döntéshozók ismertessék, mely rozsdaövezetekben lehet majd elindítani a lakásépítéseket, ami várhatóan szeptemberben fog megtörténni. Egyrészt nő majd a kínálat, másrészt ezeket 5 százalékos kedvezményes áfával, vagyis olcsóbban lehet megvásárolni. Összességében a rozsdaövezeti lakások megjelenése a lakásépítéseknek adhat lendületet, emellett fokozhatja a versenyt az új lakások piacán, növelheti a bérlakásállományt is.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag.ingatlan/20200908_A_koronavirus_atbillentette_az_ingatlanpiacot#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Több mint 90 százalékkal kevesebb az utas a budapesti reptéren

Több mint 90 százalékkal kevesebb az utas a budapesti reptéren

A koronavírus miatt több mint 90 százalékkal csökkent az utasforgalom szeptember első két hetében a …