2021. július 31., szombatMa Oszkár napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.07.31. Oszkár Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A kormány riadót fújt, hogy érjen is valamit a felújítási támogatás

Hirdetés

A kormány riadót fújt, hogy érjen is valamit a felújítási támogatás

A kormány októbertől kiviteli korlátozást rendelt el építőipari termékekre, továbbá az áremelkedések megfékezéséért néhány építőanyag esetében extraprofitadót fog bevezetni – jelentette be a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök. A kormány erről csütörtöki ülésén határozott, és a gazdaságba beavatkozó, aktív, kezdeményező kormányzati döntéseket hozott. Arról, hogy ez egyáltalán napirenden van kormányzati szinten, már lehetett tudni:

  • majd pár nappal később a Gazdasági Versenyhivatal bejelentette, hogy vizsgálói csoportot hozott létre, hogy kiderítse az építőipari alapanyagok drágulásának okát;
  • a hét elején pedig maga a miniszterelnök közölte, hogy a drágulás mértéke „elfogadhatatlan”, intézkedésekre lesz szükség.

Ezeket az intézkedéseket pedig, úgy fest – legalábbis egy részükről már tudunk –, meg is hozta a kormány.

Alapanyag nem mehet ki az országból

Az októbertől életbe lépő kiviteli korlátozásról a kormányfő a Kossuth rádióban elmondta, hogy részben azért „szaladtak el” az építőipari anyagok árai néhány terméknél, mert megnőtt az országból kivitt mennyiség.

Hirdetés

Hogy miért nem korábban lép életbe a korlátozás, ennek okairól a miniszterelnök azt mondta, hogy ezt előbb be kell jelenteni Brüsszelben, az Európai Uniónak azt engedélyeznie kell, ez pedig szavai szerint négy hónapig tart. Addig sem tétlen a kormány, ugyanis a kivitel esetében kötelező bejelentést és állami elővásárlási jogot vezetnek be.

Megpróbáljuk Magyarországon tartani az építkezések szempontjából kulcsfontosságú anyagokat

– idézi az MTI Orbán Viktort.

GettyImages-976282238

Fotó: Viennaslide / Construction Photography / Avalon / Getty Images Hungary

Extraprofitadóval fognák meg az áremelkedést

A kormány az áremelkedések megfékezéséért néhány építőanyag esetében extraprofitadót tervez bevezetni. A miniszterelnök példaként a kavicsot és a sódert említette, amelyeknél ezt mindenképpen megteszik, de vizsgálnak más termékeket is. Ezt Orbán Viktor azzal indokolta, hogy egyes építőanyagok esetében olyan extraprofitot akarnak realizálni a vállalkozók, ami szerinte nem fogadható el. Ezért ha bizonyos árszint fölötti eladási árat tapasztal a kormányzat, az afölötti ár kilencven százalékát el fogja vonni – arról nem beszélt, hogy mi alapján határozzák majd meg ezt az árszintet.

Szerinte a gazdaságba ezeken a pontokon be kell avatkozni, mert egyébként a lakásfelújítási állami támogatások nem a kispénzű magyar állampolgárokhoz jutnak el, hanem azokhoz, akik az építőipart, építőanyagipar-kereskedelmet tartják a kezükben.

Nem őket akarjuk extraprofithoz juttatni

– tette hozzá a miniszterelnök.

Az építőiparban tapasztalható brutális áremelkedésekről több cikkben is beszámoltunk már:

Az ÉVOSZ örül, hogy időben reagál a kormány

Az Orbán Viktor által bejelentett fenti intézkedésekről Koji Lászlót, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnökét kérdeztük, aki az Indexnek kiemelte, hogy szövetségük is azt javasolta a kormánynak, hogy az exportra szánt termékek nagyobb részét átmenetileg hazai vevőknek értékesítsék, vizsgálják meg, hogy ezt milyen intézkedésekkel lehet elérni.

Borzasztóan fontos lenne, hogy a hazai építőanyag-gyártók egyrészt több műszakban termeljenek, növelve ezzel termelésüket, hogy ne alakuljon ki anyaghiány a ciklikus termékeknél

– fogalmazott portálunknak Koji László. Arra a felvetésre, hogy ez csak részben lehet megoldás az árak letörésére, hiszen az építkezéseken – leegyszerűsítve, például egy családi ház építéséhez szükséges alapanyagok esetén – sokszor eleve importált anyagokat használnak fel, például a fa- […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/07/02/epitoipar-nyersanyag-arak-koji-laszlo-orban-viktor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bicikliút épül a Balatonig

Magyarország két legfontosabb turisztikai célpontját köti össze az épülő Budapest–Balaton kerékpáros kapcsolat – jelezte az …