2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A kormány a legkeményebb próbatétele alatt megint a gázpedált választotta

Hirdetés

A kormány a legkeményebb próbatétele alatt megint a gázpedált választotta

Mint ismert, már harmadik hónapja technikai recesszióban van Magyarország. Egyes neves közgazdászok pedig a napokban annak adtak hangot, hogy ez az évtized a stagflációról szólhat. Így pedig komolyan felértékelődik, hogy a jelenlegi feszes költségvetési környezetben mit tehet egy kormány a gazdasági növekedés beindításáért. Továbbá fontos összegezni a kormányzati intézkedéseket, amelyek az elmúlt időszakban vagy akár már korábban az útjukra indultak, és a tényleges recesszió elkerülését szolgálják:

  • Széchenyi Kártya Program,
  • Baross Gábor Újraiparosítási Program,
  • kamatstop,
  • Gyármentő Garancia- és Hitelprogram,
  • KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője az Indexnek leszögezte: „becslések szerint az államilag támogatott hitelprogramok, a kamatstop, valamint az energiaköltség támogatása 2023-ban összesen 1,6 százalékponttal járulhatnak hozzá a gazdasági növekedéshez. A programok nélkül az idénre várt 0,8 százalékos bővülés helyett 0,8 százalékkal zsugorodna a gazdaság”.

Ezek nem elhanyagolható lépések

A Makronóm Intézet elemzője szerint a gazdaságvédelmi programokra azért van szükség, mert az orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciók miatt kialakuló energiaválság, inflációs környezet és az uniós források körüli viták együttesen szigorúbb kamatkondíciókat követelnek meg a jegybank részéről.

Hirdetés

Ez megdrágította a fejlesztésekhez, működéshez szükséges forrásbevonást, így a hitelpiaci aktivitás jelentős mértékben visszaesett. Ennek következtében elengedhetetlenné vált a kormányzati beavatkozás a hitelezés és a beruházási dinamika fenntartása érdekében, amely nélkül nemcsak recesszió lenne, hanem a kilábalás is elhúzódna.

Emlékeztetett arra, hogy a bevezetett programok közül 1000 milliárd forintos keretösszegével kiemelkedik a Baross Gábor Újraiparosítási Program, amely kedvezményes hitelt biztosít a vállalkozásoknak fejlesztéseikhez, a magas kamatkörnyezetben is.

Megújításra került a vállalkozások számára több mint 20 éve elérhető Széchenyi Kártya Program is.

Ennek keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kedvezményes, szabadon felhasználható hitelek érhetők el beruházásaik finanszírozásához, likviditásuk fenntartásához. A KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban részt vevő vállalkozások segítséget kapnak energiaköltségeik kifizetéséhez és energiahatékonysági beruházásaik megvalósításához.

A közép- és nagyvállalatok energiahatékonysági fejlesztéseit a Gyármentő Program és a Gyármentő Garancia- és Hitelprogram támogatja. Ez a meghirdetést követően szinte azonnal ki is merült, jól mutatva a piaci éhségét. Érdemes megemlíteni a kamatstopot: a változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező lakosság mellett a kkv-szektorra is kiterjesztésre került. Ezáltal a vállalkozások a felszabaduló forrásaikat fejlesztésre és a munkavállalói bérek kifizetésére fordíthatják.

Az intézkedések összesen több mint 3000 milliárd forint forrást juttatnak a gazdaságba, érdemben javítják a növekedési kilátásokat.

Mivel a mostani gazdasági válságban Európa a kínálati oldalon küszködik, a hitelezést segítő és beruházásokat ösztönző gazdaságvédelmi programok célja pontosan az, hogy a gazdaság kínálati oldala tartósan rendelkezésre álljon a kereslet kielégítésére.

Korábban Larry Randall Wray amerikai közgazdász professzort

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/05/24/orban-viktor-miniszterelnok-kormany-dontes-fiskalis-politika-monetaris-politika-hitelezes-gazdasagi-novekedes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az euróval szemben erősödött, a dollárral szemben gyengült a forint

Az euróval szemben erősödött, a dollárral szemben gyengült a forint

Az euró jegyzése este hat órára 370,34 forintra gyengült a reggeli 370,87 forintról, a svájci …