2021. február 27., szombatMa Ákos, Bátor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.02.27. Ákos, Bátor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A kínai piacról érkezhet a megoldás

Hirdetés

A kínai piacról érkezhet a megoldás

Manapság szinte mindennap hallunk különböző védőoltásokról. Jelenleg természetesen mindez a koronavírus-vakcinák kapcsán kerül szóba, de ezenkívül rengeteg más oltás is létezik, melyek viszonylatában ugyancsak érdemes áttekinteni, mit tudnak ezek.

A hazánkba most megérkezett 550 000 dózis, kínai gyártmányú oltás az ún. teljes vírusvakcinák csoportjába tartozik. Ezekben a már ittlévő és használt Pfizer- és Moderna-féle, koronavírus elleni védőoltásokkal ellentétben nem örökítőanyag, azon belül is RNS, hanem a teljes koronavírus megtalálható. Aggodalomra azonban semmiképpen nincs ok, mivel a vírus elpusztított, szakmai nyelven kifejezve inaktivált állapotban van, tehát sem szaporodni, sem fertőzni nem tud emiatt.

Ehhez hasonlóan például a kanyaró elleni oltásban is a teljes vírus szerepel (ezzel Magyarországon 1969 óta kötelező jelleggel mindenkit beoltanak), de ott nem elpusztított, hanem élő, legyengített formában (szaknyelven attenuált) van jelen. Teljes vírust tartalmazó vakcinákkal tehát évtizedek óta oltunk, és az ilyen védőoltások hatékonysága már teljességgel bizonyított. Ezért nincs például Magyarországon kanyarójárvány.

Hirdetés

Egyidőben feltételezték, hogy a teljes vírust tartalmazó oltások gyakrabban vezetnek oltási reakcióhoz, például átmeneti hőemelkedéshez (ami nem feltétlenül jelent káros hatást, mindössze az immunrendszer aktiválódását jelezheti, ami a vakcina hatása), ezért felmerült, hogy a védőhatás kialakulásához nem feltétlenül kell a teljes vírust a testbe juttatni, elég lenne annak egy része is, amely a kórokozó elleni védekezésben kulcsfontosságú. Ez az influenza esetében például a hemagglutinin nevű fehérje, a koronavírus esetében pedig a tüskefehérje, legalábbis jelenlegi ismereteink szerint. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a mai technológiák és szabványok szerint készült teljes vírusvakcinák nem okoznak több oltási reakciót a más úton készült oltóanyagoknál, ráadásul az általuk kiváltott immunválasz is erősebb lehet. 

És a mutálódó vírusok? 

A gond ott van, ha egy vírus vagy legalábbis egyes alkotórészei gyorsan […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/02/18/mik-a-kinai-vakcina-elonyei-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem kerülnek veszélybe a másodállások és a magánpraxisok

Nem kerülnek veszélybe a másodállások és a magánpraxisok

Tavaly októberben robbant a hír, hogy megtörténik a várva várt, régóta sürgetett korszakváltás a hazai …