2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A kánikula és a napelemek okozhatták a Horvátországot, Montenegrót, Boszniát és Albániát sújtó áramkimaradást

Hirdetés

A kánikula és a napelemek okozhatták a Horvátországot, Montenegrót, Boszniát és Albániát sújtó áramkimaradást

Montenegrót, Boszniát, Albániát és a horvát tengerpart nagy részét pénteken hosszabb időre teljes áramkimaradás sújtotta, amely komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben, a hivatalokban és az üzletekben, és továbbra is magas a kockázata az áramkimaradásoknak – közölte a Reuters.

Montenegró energiaügyi minisztere, Sasa Mujovic szerint az áramszünetet a magas, 40 Celsius-fokot elérő hőmérséklet okozta hirtelen megnövekedett áramfogyasztás, valamint az váltotta ki, hogy maga a hőség túlterhelte a rendszereket.

A 13 órakor kezdődött áramszünetben a wifi-hálózatok is leálltak. Az áramszünet kezdetén a közlekedési lámpák meghibásodása okozott fennakadást Bosznia fővárosában, Szarajevóban, valamint Banja Luka és Mostar városokban.

Hirdetés

Podgoricában sokan nem jutottak vízhez, mert a szivattyúk nem működtek, a légkondicionálók leálltak, a cukrászdákban pedig elolvadtak a fagylaltok.

A horvát tengerparti Split városában is közlekedési káosz alakult ki.

Belinda Balluku albán energiaügyi miniszter elmondta, hogy az Albánia és Görögország közötti rendszerösszekötő vezetékben történt meghibásodás, és úgy hallotta, hogy Montenegróban, valamint Horvátország és Bosznia egyes részein is hasonló esetek történtek.

Iparági tisztviselők szerint a napenergia-beruházások miatt a régió energiaellátásában történt változások terhelték meg az átviteli rendszereket, mert az infrastruktúra nincs felkészülve az új energiahordozókra.

A négy ország szolgáltatói közölték, hogy a délutáni órákban megkezdték az ellátás helyreállítását, és estére az áramellátás nagyrészt helyreállt, azonban továbbra is magas az áramkimaradás kockázata, mivel az áramfelhasználás és a hőmérséklet még mindig kiugró.

Továbbra is megállítják a szlovén határon a Magyarországról érkezőket

Szlovénia további hat hónappal meghosszabbította a határellenőrzést a horvát és a magyar határon.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240623_a-kanikula-es-a-napelemek-okozhattak-a-horvatorszagot-montenegrot-boszniat-es-albaniat-sujto-aramkimaradast#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiszivárgott: Ukrajna ezzel végleg ráborítaná az asztalt az Európai Unióra

Az ajánlat szerint Ukrajna nyersanyagot Azerbajdzsánból kaphatna, ami lehetővé tenné Kijev számára, hogy továbbra is …