2022. január 27., csütörtökMa Angelika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 346,00 Ft
2022.01.27. Angelika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 346,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A kamatstop fél évet ad arra, hogy változóból fix kamatozású hitel váljon

Hirdetés

A kamatstop fél évet ad arra, hogy változóból fix kamatozású hitel váljon

Mintegy 470 ezer változó kamatozású lakossági jelzáloghitel-szerződést érint a januártól életbe lépett féléves kamatstop, ezeknek az ügyfeleknek küldenek levelet a bankok. Ezt Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője mondta az M1 aktuális csatornán.

Hozzáfűzte: a kormány kamatláb-maximáló döntése nemcsak a lakáshiteleket, hanem a szabad felhasználású kölcsönöket is érinti, valamint a feltételeknek megfelelő moratóriumos hiteleket.

Hirdetés

A kamatstop fél évet ad a bankoknak és az ügyfeleknek, hogy átszerződjenek a változóból a fix kamatozású hitelekre.

A kamatfixálásnak ugyan van költsége, de az MNB szóvivője szerint „amit esetleg az ember elveszít a réven, azt biztosan megnyeri a vámon”. Binder úgy véli: hosszú távra biztonságosan fix kamatokkal célszerű eladósodni, az időről-időre bekövetkező világgazdasági válságok miatt.

A szóvivő megjegyezte: a világszerte jellemző súlyos inflációs nyomás kihat a kamatokra. A budapesti bankközi forint hitelkamatláb (BUBOR, a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga) az a mutató, amihez viszonyítják a változó kamatozású lakossági jelzálogkölcsönöket. Ez a mutató tavaly októberben – attól függően, hogy 3, 6 vagy 12 havi volt – valamivel 2 százalék fölött volt, ám jelenleg már 4 százalék fölötti értékeket mutat, tehát nagyjából 2 százalékpontos különbségekről van szó.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/01/07/lakossagi-jelzaloghitelek-feleves-kamatstop-moratoriumos-kolcsonok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Behúzza a féket az infláció a magyar gazdaságban

Behúzza a féket az infláció a magyar gazdaságban

2022 az infláció letörésével kapcsolatos törekvésekről és a bizonytalanságról szól majd globálisan és a magyar …