Svájci élelmiszertudósok kifejlesztették azt az eljárást, amellyel a teljes kakaógyümölcs felhasználásával készíthető csokoládé, cukor hozzáadása nélkül – írja a BBC.
Az eljárás azért jelent mérföldkövet a csokoládégyártásban, mert a gyártók hagyományosan csak a kakaóbabot használják fel, a gyümölcs többi részét eldobják. A csokoládé, amelyet Kim Mishra és csapata a zürichi Szövetségi Technológiai Intézetben fejlesztett ki, tartalmazza a kakaógyümölcs húsának pépjét, levét és héját is.
Az új csokoládé fő összetevője a kakaógyümölcs édes nedvében rejlik, amelynek íze a kutatók szerint „nagyon gyümölcsös, kicsit ananászos”. Ezt a 14 százalék cukortartalmú levet desztillálják le, hogy egy nagyon koncentrált szirupot kapjanak, amelyet előbb a gyümölcshússal, majd a szárított héjjal kevernek össze, hogy egy rendkívül édes „kakaógél” legyen a végeredmény. Végül ezt adják a kakaóbabhoz, ezért nem kell cukrot használni az eljárás során.
Az eljárás máris felkeltette a fenntartható élelmiszeripari vállalatok figyelmét.
(Nyitókép: Juancho Torres / Anadolu via AFP)