2024. szeptember 18., szerdaMa Diána napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 419,00 Ft
2024.09.18. Diána Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 419,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A kakaógyümölcs minden részét felhasználva készítettek csokoládét svájci tudósok

Hirdetés

A kakaógyümölcs minden részét felhasználva készítettek csokoládét svájci tudósok

Svájci élelmiszertudósok kifejlesztették azt az eljárást, amellyel a teljes kakaógyümölcs felhasználásával készíthető csokoládé, cukor hozzáadása nélkül – írja a BBC

Az eljárás azért jelent mérföldkövet a csokoládégyártásban, mert a gyártók hagyományosan csak a kakaóbabot használják fel, a gyümölcs többi részét eldobják. A csokoládé, amelyet Kim Mishra és csapata a zürichi Szövetségi Technológiai Intézetben fejlesztett ki, tartalmazza a kakaógyümölcs húsának pépjét, levét és héját is. 

Az új csokoládé fő összetevője a kakaógyümölcs édes nedvében rejlik, amelynek íze a kutatók szerint „nagyon gyümölcsös, kicsit ananászos”. Ezt a 14 százalék cukortartalmú levet desztillálják le, hogy egy nagyon koncentrált szirupot kapjanak, amelyet előbb a gyümölcshússal, majd a szárított héjjal kevernek össze, hogy egy rendkívül édes „kakaógél” legyen a végeredmény. Végül ezt adják a kakaóbabhoz, ezért nem kell cukrot használni az eljárás során. 

Hirdetés

Az eljárás máris felkeltette a fenntartható élelmiszeripari vállalatok figyelmét. 

(Nyitókép: Juancho Torres / Anadolu via AFP)

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240827_svajc-csokolade-kakao-kakaogyumolcs-fenntarthatosag#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bejöhet Varga Mihály jóslata, a kormány most bevallotta, mennyit költött az egészségügyre

Az amerikai elnökválasztás az egyik legfontosabb esemény, amely a következő időszakban nemcsak rövid, de hosszú …