2020. április 1., szerdaMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 327,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 327,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A kábítószerpiacot is teljesen felforgatja a koronavírus

Hirdetés

A kábítószerpiacot is teljesen felforgatja a koronavírus

Ha valamire mindig van kereslet, azok az illegális/határeset cuccok, továbbá minden, amitől be lehet bódulni. A mindigbe a legvadabb időszakok is beleértendők, így például a háborúk és ostromállapotok, a gazdasági válságok, vagy a totális, szigorú tiltások ideje is: teljesen életszerűtlen, hogy majd pont ilyenkor ne akarnának az emberek drogozni, piálni, prostituáltakhoz menni, vagy fegyvereket vásárolni 

Hirdetés

A koronavírus-járvány azonban egy kicsit más, és egy kicsit (nagyon) másmilyen világra szakadt rá, mint a korábbi válságok, ez pedig a feketepiacot is befolyásolja.

A világvége-hangulat miatt a fegyverek ugyan továbbra is mennek (lásd például a legálisan beszerezhető pisztolyok hazai felfutásáról írt cikkünket, ami alapján nincs okunk azt feltételezni, hogy az illegális piac ne lódulhatott volna meg hasonlóképpen), a prostituáltak és a kocsmák forgalma viszont biztosan visszaesett a kocsmák, szórakozóhelyek kényszerű bezárása és a távolságtartás miatt. De mi a helyzet a kábítószerekkel?

Minden Kínából jön

A Vice riportja szerint a koronavírus már a drogkereskedelemben is érezteti a hatását, a portálnak egy hírhedt mexikói kartell tagjai és szakértők meséltek az utóbbi hetek fejleményeiről. A Sinaloa kartellnek dolgozó, Jesús álnéven nyilatkozó csempész arról számolt be, hogy ő is néhány kereskedőtársa a múlt héten Whatsappon keresztül üzenetet kaptak a bűnszervezet fejétől, Ismael “El Mayo” Zambadától, amelyben az állt, emelkedni fog a metamfetamin nagykereskedelmi ára. Nem is kicsit:

a korábbi 2500 pesó helyett 15 ezer pesóért (kb 600 dollárért) kell adniuk egy font (kicsit kevesebb, mint fél kiló) kristályt a kialakuló hiány miatt.

Sinaloai laborban lefoglalt metamfetaminból mintát vesz a rendőrség 2019. június 4-én

Sinaloai laborban lefoglalt metamfetaminból mintát vesz a rendőrség 2019. június 4-én

Fotó: Rashide Frias / AFP

Az üzenet szerint ha valaki nem engedelmeskedik, annak következményei lesznek, márpedig az ilyesmit a Sinaloa esetében nem érdemes félvállról venni.

A dolog mögött van logika. Bár általában nem úgy szoktunk gondolni a drogkartellekre, mint a sima gazdasági szereplőkre, azért vannak köztük hasonlóságok, mint például hogy

a szintetikus kábítószerek nagy részének előállítása is bonyolult, nemzetközi ellátási láncok működésének függvénye.

A metamfetamin és a fentanil nevű  szintetikus ópiát alapját képező nyers vegyi anyagok például többnyire Kínából, azon belül is Hupej tartományból, a járvány kiindulópontjából jönnek.

A szállítmányok nagyjából le is álltak a Hupej-Mexikóváros drogkereskedelmi útvonalon, a kábítószerlaborok pedig kezdenek kifogyni a hozzávalókból, amelyekből Jesús beszámolója szerint alapesetben kb. egy hónapnyi tartalékot raktároznak. 

A heroin is újra drágulhat

Egy másik csempész, Enrique a Vice-nak azt mondta, a klasszikusabb drogok is érintettek, a heroingyártáshoz szükséges aceton ára például több mint a duplájára nőtt az elmúlt 15 nap folyamán, a szokásos 60 dollár helyett 150-et kell adni 20 literért. Olyan pletykákat is hallott, hogy 1 kilogramm fentanil, amit a kartell nagykeráron 35 ezer dollárért árult, most már 42 ezerét megy.

A heroinpiac amúgy az utóbbi években gyengélkedett, mert amíg a nemzetközi kereskedelem flottul ment, sokkal jobban megérte mindenkinek a teljesen szintetikus fentanilt gyártani, ahhoz ugyanis nem kellenek nagy mákföldek és azokat megművelő munkások, csak külföldi laborok, amelyek folyamatosan szállítják az alapanyagot. A fentanil térhódításának köszönhetően a pár éve még kilónként […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2020/03/24/kabitoszer_drogkereskedelem_sinaloa_metamfetamin_fentanil_heroin_mexiko_kartel_drog_dragul_a_koronavirus_miatt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Már közel félmillió cég kért támogatást a német államtól

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Már …