2023. február 6., hétfőMa Dóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.06. Dóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A jövőbe tekintett a magyar és valami nagyon rosszat látott ott

Hirdetés

A jövőbe tekintett a magyar és valami nagyon rosszat látott ott

Az üzleti bizalmi index négy hónapja került a negatív tartományba, ami azt jelenti, hogy több lett a borúlátó, mint a derűlátó cég. Bár novemberben némileg javult a szolgáltató és kereskedelmi cégek várakozása, ez csak arra volt elég, hogy némiképp korrigálni tudják a hatalmas októberi visszaesést – derült ki a GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felméréséből.

Bár az ipari termelés hónapok óta növekszik, az ipari várakozások április óta romlanak, jelenleg a 2020 végi helyzetnek felelnek meg. Novemberben kedvezőtlenebbé vált az elmúlt időszaki termelés, a teljes rendelésállomány – ezen belül különösen az export –, valamint a készletek megítélése.

Az építőipar földbe állása után nem meglepő módon a szektorban dolgozó vállalkozások hangulata novemberben már negyedik hónapja romlott, s ezzel 26 havi mélypontjára került. A mélyépítők kilátása lényegesen rosszabb lett, az utóbbi időben kevésbé borúlátó magasépítőké viszont hibahatáron belül javult.

Hirdetés

© GKI

A kereskedelmi bizalmi index viszont novemberben némileg korrigált az októberi jelentős csökkenés után. A kereskedelmi cégek eladási pozíciójukat ugyan az októberinél rosszabbnak látták, a rendelések várható alakulását azonban sokkal, a készletekét kissé kedvezőbbnek ítélték.

A szolgáltatói bizalmi index is korrigált novemberben. Az előző időszaki forgalom és az általános üzletmenet megítélése ugyan romlott, de a forgalmi várakozások javultak.

Jó hír viszont, hogy novemberben megállt az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandóságának romlása, de így is kissé több a létszám csökkentését, mint bővítését tervező cég – egyedül az ipar az, ahol továbbra is jelentős romlást mértek. Ide kapcsolódik az is, a lakosság munkanélküliségtől való félelme hat hónapos erősödés után kissé csökkent.

Az áremelési szándék novemberben minden ágazatban csökkent, leginkább az iparban, legkevésbé a kereskedelemben. Ugyanakkor a cégek nagyobb fele továbbra is áremelésre készül, a kereskedelemben közel kétharmaduk. A fogyasztók inflációs várakozása mégis enyhült.

A felmérésből kiderült az is, hogy minden ágazatban és a fogyasztók körében is jelentősen javult a magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése, ami azonban továbbra is nagyon pesszimista és a szeptemberi szintet sem éri el.

A GKI fogyasztói bizalmi index fél éves, nagyon jelentős romlást követően novemberben kissé javult, de így sem érte el szeptemberi szintjét. A lakosság saját pénzügyi helyzetét jobbnak érezte, mint októberben, de még ezzel együtt is jóval rosszabbnak, mint a koronavírus-válság kezdetén. A saját jövőbeli megtakarítási képesség megítélése a februári mindenkori rekordszint óta szinte egyenletes ütemben és folyamatosan gyengült, ez novemberben is folytatódott. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási feltételeit rosszabbnak, míg a következő egy évre vonatkozót jobbnak érezték, mint októberben.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20221128_gki_bizalmi_index#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új csatatér nyílhat Amerika és Kína között

Vezetőnek számít Kína a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos exportban – mutatták ki két nagynevű amerikai …