2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A jeges-tengeri pókról, tengeri olajról, és a gázról is szól egy furcsa bírósági ügy

Hirdetés

A jeges-tengeri pókról, tengeri olajról, és a gázról is szól egy furcsa bírósági ügy

A vita eredetileg arról szól, hogy az Európai Unió tagállamainak vajon ugyanolyan joga van-e ennek a ritka fajnak a halászatára, mint Norvégiának. A nevük ellenére egyébként a rákfélékhez tartozó jeges-tengeri pókok nagyon keresettek, Japán egyik halpiacán például pár évvel ezelőtt mintegy 14 millió forintnak megfelelő jent fizettek érte, és Dél-Koreában is különleges ínyencségnek számítanak. Tavaly októberben pedig az alaszkai Hal- és Vadászati Minisztérium megtiltotta a halászatukat a Bering-tengernél, mivel populációjuk a halászati szezon elindításához szükséges szám alá csökkent. 

2019-ben a norvég Legfelsőbb Bíróság egyhangúlag úgy döntött, hogy az uniós halászoknak engedélyt kell kérniük Oslótól a jeges-tengeri pókok kifogásához, miután ugyanez a lett halászati vállalat uniós engedéllyel próbált halászni a Svalbard-szigeteknél.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20230124-gazdasag-penz-halaszat-norvegia-sarkvidek.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Az árstop miatt abból is hiány van, amire senki nem gondolna

Tavaly július óta drasztikusan megugrott a fagyasztóládák és fagyasztószekrények iránti kereslet Magyarországon. A jelenségről az …