2024. június 18., keddMa Levente napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2024.06.18. Levente Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A helyi közlekedési szervezet szerint 625 millió forintnyi dugódíjjal tartozik a magyar nagykövetség Londonban

Hirdetés

A helyi közlekedési szervezet szerint 625 millió forintnyi dugódíjjal tartozik a magyar nagykövetség Londonban

Több millió fontnyi be nem fizetett dugódíjat próbál behajtani a londoni nagykövetségeken a brit főváros közlekedéséért felelős önkormányzati szervezete, a Transport for London (TfL). Sajtóközleményükben a szégyenlistát is lehozták, mely szerint a legtöbb pénzzel az Egyesült Államok tartozik, de a felsorolás középmezőnyében meglepetésre felbukkan a magyar nagykövetség is.

A TfL adatai szerint a londoni magyar nagykövetség 2003 és 2023 között 1 374 870 fontnyi, vagyis több mint 625 millió forintnyi tartozást halmozott fel nekik, mivel a dugódíj 2003-as bevezetése óta egyetlen pennyt sem fizettek az egyébként fizetős úthálózat használatáért.

A szervezet indoklása szerint a dugódíj nem adó, hanem egy szolgáltatásért fizetett díj, ezért a diplomaták sem mentesülnek alóla.

Hirdetés

Mint írják, a nagykövetségek többsége rendesen fizeti a díjat, de van egy „makacs kisebbség”, akik nem hajlandók fizetni az úthasználatért. Ennek megfelelően most 143 527 113 font, több mint 65 milliárd forint tartozást hajtanának be a különböző nagykövetségeken a közel 20 év alatt felgyülemlett dugódíjra hivatkozva.

A tartozás több mint tizedét, 14,6 millió fontot egyedül az Egyesült Államok diplomatái hozták össze, de több mint 10 millió fontot hajtana be a TfL Japántól is. A legtöbbet rajtuk kívül az indiai (8,5 millió font), a nigériai (8,4 millió font) és a kínai (7,9 millió font) külképviseletek dolgozói autózták a fizetős utakon, de a szervezet a legapróbb tartozásokat is behajtaná. Togo nagykövetségétől például 40 font, mintegy 18 ezer forint befizetését várják. A londoni szervezet elmondása szerint akár a hágai Nemzetközi Bíróságig is hajlandó elmenni, hogy fizetésre bírja a nagykövetségeket.

Megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy megtudjuk, mi az álláspontjuk a londoni dugódíjjal kapcsolatban, valamint tervezik-e kifizetni a felhalmozódott tartozást. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Borítóképünkön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter David Cameron brit külügyminiszterrel Londonban 2024. május 8-án. Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20240522_london-dugodij-magyar-nagykovetseg-tartozas#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Átlagosan ennyit dolgoztak tavaly a magyarok

Az átlagos munkahét hossza az Európai Unióban évről évre rövidül. Íme a legfontosabb megállapítások: A …