2021. november 28., vasárnapMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 352,00 Ft
2021.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 352,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A gyerek a varázsszó a moratóriumban

Hirdetés

A gyerek a varázsszó a moratóriumban

Az Erste Banknál a lakossági hitelállomány öt, a mikrocégek hiteleseinek négy százaléka maradt a törlesztési moratóriumban. A lakossági ügyfelek 51 százaléka azzal az indokkal folytatta a moratóriumot, hogy gyereket nevel, 15 százalékuk pedig azzal indokolta, hogy nyugdíjas.

GettyImages-1230814510

Fotó: Max Mumby / Indigo / Getty Images Hungary

Kevesen maradtak, azon belül is kevés az igazi rászoruló

Harmati László, a bank lakossági vezérigazgató-helyettese szerint azon ügyfelek aránya, akiknél jó eséllyel valóban érdemi segítséget jelent a törlesztési szünet folytatása, a bennmaradók harmadát jelenti. A moratórium folytatását kérők 21 százaléka indokolta a család csökkenő jövedelmével, miért nem akarja jövő júniusig folytatni hitele törlesztését. A moratóriumban maradást választó ügyfelek tíz százaléka munkanélküliséggel, két százalékuk pedig a közfoglalkoztatotti státusszal indokolta bejelentkezését a moratórium harmadik szakaszába.

Hirdetés

A moratórium folytatását választók 35 százaléka fedezetlen személyi kölcsönét nem fizeti még hónapokig, a jelzáloghitelek aránya 28 százalékos a banknál. Említésre méltó még, hogy a moratóriumban maradó szerződések 12 százaléka hitelkártya-tartozást takar.

Az ügyfelek költik a pénzt, és beruháznak

Azt, hogy a lakossági ügyfelek döntő részének anyagi helyzete rendezett, mindennél jobban mutatja, hogy az Erste ügyfelei 16 százalékkal több tranzakciót hajtanak végre bankkártyájukkal, mint tavaly és tavalyelőtt. A jobb gazdasági kilátásokkal függhet össze az is, hogy az emberek bátrabban fognak beruházásba. Ezt jelzi vissza, hogy

  • az Ersténél az év első kilenc hónapjában a 2020. évinél harmadával több, 96 milliárd forint jelzáloghitelt vettek fel új vagy használt lakás vásárlására;
  • a személyihitel-kihelyezés húsz százalékkal, 47 milliárd forintra futott fel;
  • a babaváró-kihelyezés 29 százalékkal esett vissza, de ez annak fényében érthető, hogy a kereslet számottevően csökkent – most már lényegében csak az újonnan alakuló családok igénylik az egyébként jövő év végén kifutó hiteltípust.
  • […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2021/11/11/hitelmoratorium-erste/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Már több mint 70 ezer kérelem érkezett az otthonfelújítási támogatásra

Mint ismert, a gyermeket váró vagy nevelő családokat segítő otthonteremtési program január óta a hárommillió …