2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A földgázhiány miatt áramszünetek alakulnak ki a világ távoli pontjain

Hirdetés

A földgázhiány miatt áramszünetek alakulnak ki a világ távoli pontjain

Bangladesnek a következő három évben is áramszünetekkel kell szembenéznie, mivel az ázsiai országnak szükséges a világpiacról földgázt importálnia, az energiahordozóért azonban jelenleg nagyon magas árat kérnek – írta meg a Bloomberg.

A dél-ázsiai ország az árak ingadozása miatt júniusban leállította a cseppfolyósított földgáz beszerzését, és több hosszú távú szerződés megkötését fontolgatja – mondta Nasrul Hamid, az energiaügyi és ásványi erőforrásokért felelős miniszter. A miniszter hozzátette, hogy a kitermelők (például Katar) jelezték, hogy csak 2026-tól fognak rendelkezésre bocsátani újabb szerződés alapján szállítandó újabb mennyiséget.

A földgázra sok országnak a villamosenergia-termeléshez is szüksége van. A földgázhiányt Oroszország Ukrajna elleni inváziója is súlyosbította. Az LNG azonnali ára Ázsiában megduplázódott. Európa pedig a kialakult nemzetközi helyzet miatt folyamatosan csökkentené az orosz gáztól való függőségét, de a feltörekvő gazdaságokban (például Bangladesben és Pakisztánban) kevés a földgázmennyiség.

A kereskedők és az elemzők szerint a következő években Bangladesben a folyamatos áramkimaradások valószínűleg visszafogják a gazdasági növekedést.

Hirdetés

Az energiaimporttól nagymértékben függő dél-ázsiai országokat különösen rosszul érintették a megemelkedett árak. Ez pedig arra kényszerítette a városok döntéshozóit, hogy csökkentsék a vállalkozások és a lakosság számára rendelkezésre álló villamos energia mennyiségét. Ezzel érték el, hogy az ország a kevesebb importmennyiség mellett is tudjon működni. A Bloomberg szerint idén Banglades LNG-importjának körülbelül 30 százalékát szerezte be az azonnali áras piacról, míg tavaly ez az arány még több mint 40 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2022/08/01/globalis-foldgazpiaci-valsag-banglades-sulyos-aramszunetek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Itt a határozat a Ryanair-bírság okáról

Itt a határozat a Ryanair-bírság okáról

Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn jelentette be, hogy 300 millió forintos bírságot kapott a Ryanair …