2021. május 17., hétfőMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A Dunaferr-ügyben a törvényszéket is átverhették

Hirdetés

A Dunaferr-ügyben a törvényszéket is átverhették

A Dunaferr milliárdos kártérítési pert tervez indítani a Vasas szakszervezete ellen – derült ki hétfőn, a vasműben tartott sajtótájékoztatón. Nagy Péter, a Dunaferr ügyvédje elmondta, hogy a decemberben elbocsátott szakszervezeti vezetők (Molnár László, Hegedűs László és Győri Gábor) folyamatosan negatív színben tüntették fel a vállalatot a sajtóban, s emiatt beszállítók sokasága hagyta ott a céget. Ez milliárdokban mérhető kárt okozott a vállalatnak, és ezért épp előkészítik a keresetlevelet a készülő perhez, amelyben 5,7 milliárd forintot követelnek majd az említett uraktól.

Tárcsáztuk a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezet (DVSZ) elnökét, Molnár Lászlót, akit december 11-gyel azonnali hatállyal kitiltottak a gyárból, s arra kértük, mondja el a véleményét.

Mi csak olyan állításokat tettünk a sajtóban, amik a törvényes működés helyreállítását célozták, semmi mást. A Dunaferrnek hosszú ideje nincs megválasztott cégvezetője, nincs könyvvizsgálója, választott felügyelőbizottsága, igazgatósága, sőt a 2019-es beszámolója is hiányzik. Ez ma is így van, a céginformáció nyilvános adatai szerint is. Ha valaki ezek után azt gondolja, hogy mi ezekről a tényekről nyilatkozva kárt okoztunk a vállalatnak, az nagyon téved

– kezdte az elnök, aki a Hideghengerműben dolgozott hőkezelő csoportvezetőként. Hozzátette, a beszállítók nem az ő nyilatkozataik miatt változtattak a szállításokon, hanem azért, mert sok esetben részletben, késve vagy egyáltalán nem fizetett nekik a vasmű. Ez okozta, hogy ilyen helyzetbe került a Dunaferr.

Hirdetés

Molnár László elmondta, akármikor szólaltak meg, a munkavállalók érdekeit szem előtt tartva fogalmaztak véleményt. Azért emeltek szót, hogy maradjon meg a kollektív szerződés, növekedjen végre a termelési kapacitás, s ezáltal legyen biztos jövőképe a dolgozóknak.

A dunaferres munkavállalók kollektív szerződését tavaly augusztus 14-én mondta fel a vezetés, ám a szakszervezeti elnök szavai szerint Jevgenyij Tankilevics általános vezérigazgató-helyettes (a Dunaferr honlapján ügyvezetőként szerepel) már akkor közölte, hogy új kollektív szerződést kíván kötni a cég. Ahogy telt az idő, és nem történt előrelépés, Molnárék öt levelet is írtak a cégvezetőnek, ám nem kaptak választ, sem új szerződési ajánlatot. Eközben a vasmű a munka törvénykönyvébe ütköző módon két részletben kezdte el kifizetni a béreket, ami miatt az elnök szerint rengetegen felmondtak, a szomorú folyamat a mai napig nem állt meg. Úgy látja, a dolgozók elvándorlása sem azért történt, mert ők nyilatkoztak a sajtónak, így nem érzi jogosnak a peres fenyegetést. Ahogy ő mondja: fizetni kellene a munkavállalóknak a munkabéreket úgy, ahogy azt a törvény előírja.

Jogtalan megbízatás?

A szakszervezet azt is megkérdőjelezi, hogy jogszerűen mondta-e fel a kollektív szerződést Jevgenyij Tankilevics. Ugyanis az ő tudomásuk szerint a cégvezetői kinevezése, amivel a közgyűlés ruházta fel, 2020. június 30-án lejárt. Ezután viszont nem volt tisztújító közgyűlés. Molnár László kifejtette, Nagy Péter, az ISD Dunaferr ügyvédje ugyan a cégbíróságon kérelmezte a cégvezetői kinevezés meghosszabbítását szeptember 30-ig, de ők ezt ugyancsak vitatják. Ugyanis szerintük az alapszabály szerint ezt két módon lehetett volna megtenni:

  • ha rendes közgyűlési döntés van róla,
  • vagy ha az igazgatóság minden tagja nyilatkozik arról, hogy egyetért a megbízatás meghosszabbításával.

Mivel csak két tag írt alá ilyen nyilatkozatot, ez a lehetőség is kútba esett.

Molnár László

Molnár László

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

A Dunaferr ügyvédje a hétfői sajtótájékoztatón a Covid miatti veszélyhelyzeti rendeletre hivatkozott, amely alapján automatikusan meghosszabbodik a vészhelyzet idején lejárt vezető tisztségviselői mandátum. Ám az elnök szerint ez az igazgatósági tagokra vonatkozik, hisz ők tartoznak a vezető tisztségviselők közé, a cégvezető Jevgenyij Tankilevics viszont nem az igazgatóság tagja, így nem minősül vezető tisztségviselőnek.

Mindezek fényében a Dunaferr Vasas Szakszervezet úgy véli, érvényes cégvezetői kinevezés nélkül Tankilevics nem mondhatta volna fel a kollektív szerződést augusztusban.

A Dunaferr jogásza hétfőn úgy fogalmazott, Szergej Taruta, a vállalat résztulajdonosa a Dunaferr Vasas Szakszervezet néhány tagját is maga mellé tudta állítani a cégért zajló küzdelemben. Molnár László erről annyit mondott, Szergej Taruta és a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/04/21/dunaferr-szakszervezet-molnar-laszlo-torvenyszek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lassan szabad a lagzi, csak éppen több százezerrel többe kerülhet

Lassan szabad a lagzi, csak éppen több százezerrel többe kerülhet

Két hete, amikor bejelentették, hogy ötmillió beoltott után újra lehet lakodalmat tartani, jóval optimistább volt …