2023. december 11., hétfőMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.12.11. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A diploma mint a hosszabb élet titka

Hirdetés

A diploma mint a hosszabb élet titka

AzEgyesült Államok gazdasági teljesítménye továbbra is kimagasló: az ország által megtermelt nominális GDP (25,5 ezer milliárd dollár) mértéke 2022-ben világelsőnek számított. Eközben az ország részesedése a világgazdaságból 23,93 százalékot tett ki, maga mögé utasítva legfőbb riválisát, a Kínai Népköztársaságot (18,45 százalék).

Bár az USA láthatóan képes volt fenntartani dominanciáját a legrelevánsabb mutatók tekintetében, egyre több elemző figyelmeztet a növekvő szociális és társadalmi problémák veszélyeire.

Hirdetés

Anne Case, valamint Angus Deaton – a Princeton University munkatársai, több hasonló témájú tanulmány szerzői – legújabb elemzésükben megállapították, hogy a főiskolai, egyetemi felsőfokú (BA, BSc) képesítéssel rendelkezők várható élettartama csaknem kilenc évvel magasabb volt 2021-ben. A kutatásban a huszonötödik életévüket betöltött, fiatal felnőttek kilátásait vizsgálták. Lévén az Egyesült Államok felnőtt lakosságának csupán egyharmada rendelkezik legalább alapszintű diplomával, többségük rövidebb élettartamra számíthatott a vizsgált év során. Tévedés volna azt feltételezni, hogy a szerzőpáros új keletű trendeket fedezett fel. A szóban forgó csoportok életkilátásai a közelmúlt során is élesen eltértek egymástól.

A fentebb látható diagram alapján azt mondhatjuk, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, illetve nem rendelkezők megjósolt élethossza az elmúlt három évtizedben permanens különbséget mutatott az előbbiek javára. A 2020-as és 2021-es évek adatait látva úgy tűnik, a képzettségi szint a koronavírus-járvány elleni védekezés eredményességét is nagyban meghatározta. A csoportok közötti, mind mélyebbé váló szakadék főként ezzel a tényezővel magyarázható a pandémia során. De mi okozhatott ilyen figyelemre méltó eltérést a járványhelyzetet megelőző évek esetében?

A XX. században a technológiai fejlődés és az orvostudomány területén elért innovációk képesek voltak visszaszorítani az amerikai többlethalálozási rátákat, azonban csak időlegesen. Ezt a megállapítást támasztja alá Jessica Ho (a University of Southern California munkatársa) 2022-ben publikált elemzése, amely tizennyolc magas jövedelmű országot vizsgált 1980 és 2018 között a várható élettartam tekintetében. Ho azt állapította meg, hogy amíg az Egyesült Államok az 1980-as évek elején a középmezőnyben helyezkedett el, 2018-ra az utolsó helyre zuhant vissza. A kedvezőtlen eredmények alapvetően egészségügyi és anyagi faktorokra vezethetők vissza, amelyek a mai napig fennállnak.

Az USA-ban élő felnőttek hozzávetőlegesen 40 százalék tekinthető klinikai értelemben véve elhízottnak, amely arány […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/geocompass/2023/10/29/egyesult-allamok-oktatas-elettartam-kepzettseg-iskola-felsooktatas-egyetem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliókra perli egy nő Paul McCartney lányát egy baleset miatt

A 31 éves Chloe Mickelborough azt állítja, hogy a Stella McCartney olaszországi bemutatótermében történt esése következtében …