2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A Budapest-Brüsszel kötélhúzás után rá sem ismerünk majd a forintra

Hirdetés

A Budapest-Brüsszel kötélhúzás után rá sem ismerünk majd a forintra

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a forint árfolyamát leginkább mozgató kérdés az uniós pénzek problémája. Ha továbbra sincsenek megnyugtató hírek, és nem rendeződnek a problémás ügyek, akkor ez fokozódó nyomást jelent pénznemünk árfolyamára, azaz forintgyengülést okoz.

Az EU-nak olyan eszköze lett az érdekérvényesítésre és a nyomásgyakorlásra, amivel korábban nem rendelkezett, ezt pedig nem szégyelli használni.

Hirdetés

– mondta az Indexnek az elemző.

Török szerint ha nem hajlandó a magyar kormány megtenni az elvárt változtatásokat, akkor a nyomásgyakorlás a pénzek visszatartásával fennmarad. Egyelőre nem lát elmozdulást az ügyben, pedig szerinte gazdasági értelemben nagy szükség volna rá, hiszen számottevő növekedési veszteséget okoz. 

Megindul a forint, ha elengedik a kötelet

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint, ha a befektetők azzal szembesülnek, hogy előrelépések történtek az uniós források ügyében, – arról szólnak a tárgyalások, hogy milyen programok forrásait és milyen ütemezésben lehet lehívni – az elegendő lehet arra, hogy a befektetők nagyobb arányban kezdjenek forintvásárlásba, a forint melletti pozíciók felépítésébe.

EGY CSUPA POZITÍV FORGATÓKÖNYV MELLETT NEM ELKÉPZELHETETLEN, HOGY AZ IDEI ÉV KÖZEPE FELÉ MÁR AKÁR 375-ÖS VAGY AKÁR MÉG ANNÁL IS ERŐSEBB ÁRFOLYAMOT LÁSSUNK AZ EURÓ-FORINT KERESZTBEN.

Persze nagyon sok még a bizonytalanság, ám egyáltalán nem irreális elképzelés, hogy a forint visszatérjen azokra a szintekre, ahol legutóbb azelőtt járt, mielőtt elindult volna a Budapest-Brüsszel kötélhúzás a jogállamisági ügyben – mondta az elemző.

Nem dőlhetnek hátra a jegybankok

A forint meglehetősen erősen indította a 2023-as évet, olyannyira, hogy az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta a feltörekvő piaci régióban. Ez a kedvező trend a hét első felében megszakadt, ami elsősorban az újból erőre kapó dollár következménye volt.

A vártnál sokkal jobb amerikai munkaerőpiaci adatok ugyanis elbizonytalanították a piacokat abban a hitükben, hogy az infláció elleni harc, és így a kamatemelések is lassan a végükhöz érnek az Egyesült Államokban – ismertette Virovácz Péter.

Csütörtök reggel viszont hajrázott a forint, bekúszott a 385-ös szint alá az euróval szemben, ezzel kilenchavi csúcsra mászott a magyar fizetőeszköz, legutóbb május 24-én volt ilyen erős.

Délutánra viszont visszagyengült a forint a 385-ös szint fölé az euróval szemben, de az üzenet világos volt: a forintban van annyi erő, hogy átvigye az előtte álló ellenállásokat.

forrás: tradingview.com

forrás: tradingview.com

Az elemzők egyetértenek abban, hogy a piac ismét szigorúbb monetáris politikát árazott be a Fed részéről, ami így megmozdította a befektetőket, és a feltörekvő piacokról megindult a tőkeáramlás kifelé. Ennek hatására az összes régiós fizetőeszköz gyengült. Ugyanakkor a forint esetében erre rátett még egy lapáttal, hogy ismételten inkább negatív hírekkel szembesültek a befektetők Magyarország kapcsán.

Egyre több – vállalatokat érintő – negatív hitelminősítői döntés születik, ami mellett jó néhány elemző és előrejelző intézet az EU-s pénzek körüli vitára, az azzal kapcsolatos komoly negatív

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2023/02/10/forint-arfolyam-brusszel-budapest-euro-dollar-mnb-jegybank-kamat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szinte biztos, hogy új tagok érkeznek az MNB legfontosabb tanácsába

Szinte biztos, hogy új tagok érkeznek az MNB legfontosabb tanácsába

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa két tagjának mandátuma lejár, így helyükre új tagokat kellett …