2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A brit vírusvariáns letarolta Magyarországon a vuhani törzset

Hirdetés

A brit vírusvariáns letarolta Magyarországon a vuhani törzset

Érdekes kérdés, hogy ha megfertőződtünk koronavírussal, vajon melyik variáns támadta meg a szervezetünket. Azt nem feltétlenül befolyásolja, milyen védőoltásra van szükségünk ennek tudatában (az AstraZeneca-vakcina hatásfokának a változása a dél-afrikai variáns ellen azért nagy port vert fel), az epidemiológiai genomika szempontjából viszont izgalmas lehet, hisz a minta birtokában akár el is lehet kezdeni visszakövetni a fertőzött beteg mozgását, kontaktkutatást lehet végezni, s kiderülhet, honnan érkezett egy mutáns Magyarországra. Ehhez azért rettentő fejlett infrastruktúrára van szükség.

A szűréseket végző laborok közül a Neumann Labs februártól olyan PCR-teszteket kezdett el végezni, melyeknél nem csak az derült ki, pozitív mintát adott-e a páciens, hanem az is, hogy mely variánssal fertőződött meg. Az eredményeik azért is lehetnek figyelemreméltók, mert az operatív törzs ilyen részletességgel nem közli a vírusadatokat. Ezért kikértük őket.

Tavaly szeptember óta mintegy 300 ezer mintát vizsgált a labor, ezeknek közel 15 százaléka volt pozitív.

Hirdetés

Február közepére a vírus második hulláma lecsengett, azonban a brit variáns felbukkanásával újra emelkedni kezdett a fertőzöttek és az elhunytak száma, s ez egyértelműen a korábbinál sokkal fertőzőbb, magasabb reprodukciós rátával (R szám) rendelkező brit mutánsnak volt köszönhető.

A brit variánst már a tavalyi év végi mintákban is megtalálták a laborban, de az összes tétel mindössze 2 százalékában. A januári teszteredményeknek viszont már a 70 százalékában kimutatták, február végére pedig már a pozitív esetek 90 százalékáért a brit mutáns volt felelős.

Márciusban felfüggesztettük a rutin variánsvizsgálatot, mert csak brit variánsokat találtunk

– jelezte az Indexnek a Neumann Labs ügyvezetője, Nyíri Miklós, vagyis a mintákból vett eredmények tükrében ki lehet jelenteni, a brit mutáns „elsöpörte” az eredeti vuhani törzset. Az elmúlt 5 hét során 631 pozitív mintát vizsgáltak variáns szempontjából, mind a brit mutáns jelenlétét igazolta.

Nyíri Miklós azt is elmondta az Indexnek, hogy 2020 decembere előtt szinte kizárólag az eredeti, vuhani törzsből származó vírust tudták kimutatni a teszteken.

Közösen nyomoznak

A közvélemény hivatalosan minden nap a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) dolgozó Müller Cecília országos tiszti főorvostól értesül a koronavírus-járvány legfrissebb fejleményeiről, ő volt az, aki a brit variáns megjelenését <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/05/15/neumann-labs-varians-vizsgalat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Snackeket vontak ki a forgalomból

Visszahívtak a forgalomból egyes Eat Real snack terméket, miután a csomagoláson nem jelölt allergént, tejet …