2021. április 11., vasárnapMa Leó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.04.11. Leó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A betegeket senki sem kérdezte, jó lesz-e ez nekik

Hirdetés

A betegeket senki sem kérdezte, jó lesz-e ez nekik

„A négy orvosképző egyetem klinikai központjaiban 5 százalék körüli volt a távozók aránya, a 10 százalékot egyik klinikán sem haladta meg. Ez még szervezeti szinten sem fog működési zavart okozni, nemhogy rendszerszinten, a beosztásban kell legfeljebb módosításokat tenni” – közölte az Indexszel az orvosképző egyetemek reprezentatív szakszervezeteit tömörítő ernyőszervezet, az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségének (OSZSZ) elnöke, Berki Zoltán. Ugyanakkor jelezte, ez nem jelenti azt, hogy azért írta alá a szolgálati jogviszonyról szóló szerződést az egészségügyi dolgozók 95 százaléka, mert nagyszerűnek találja a rendszert. A hivatástudatuk, a munkáltató és a betegek iránti lojalitásuk az, ami mindig megmenti rendszert, s ami most is megmentette.

A hivatásuknak tekintik a munkájukat, dolgozni akarnak, s ezért a legtöbben kénytelenek belemenni az egyáltalán nem kívánt rossz helyzetbe is.

Berki Zoltán úgy látja, bár a Magyar Orvosi Kamara jelen volt ugyan a kormánnyal vagy az Országos Kórházi Főigazgatósággal (OKFŐ) zajló tárgyalásokon, de nem tűnt úgy, hogy azok az érvek, javaslatok, amelyeket az egészségügyi érdekvédelmi szervezetek megfogalmaztak, kevés kivételtől eltekintve, átmentek volna. Alapvető probléma, hogy a szolgálati jogviszonyról hozott 2020. évi C. törvény nem változott meg.

Hirdetés

Az OSZSZ által szervezett két online konferencián egyetemi tanszékvezető munkajogászok is elmondták, hogy jogtechnikai hibáktól és tartalmi zavarosságtól hemzseg a jogszabály, amelyeken a később megszületett végrehajtási rendelet, és az egyéb kapcsolódó rendeletek sem javítottak.

Az OKFŐ utasításai próbálták valahogy helyrebillenteni a helyzetet, ugyanakkor a kórházi főigazgatóságnak még azután is jelentek meg a szerződések részleteit módosító határozatai, miután sok orvos és szakdolgozó már aláírta a szerződését. Eredetileg 30 nap lett volna a munkaszerződés megismerésére és aláírására, azonban a legtöbb esetben néhány nap, vagy annyi sem állt rendelkezésre.

Volt olyan este, amikor a Semmelweis Egyetem vezetésével beszéltük át a szerződések ügyét, s mire végeztünk, kijött egy újabb OKFŐ-határozat. Miközben a hivatalos kommunikáció pozitív üzeneteket próbált megfogalmazni az alapvető változásokról, a dolgozók egy része semmi jót nem sejtett e mögött

– így az elnök. 

Berki Zoltán

Berki Zoltán

Fotó: Semmelweis Egyetem / Kovács Attila

Az elnök meglátása szerint általános vélekedés, hogy ez a helyzet méltánytalan az egészségügy munkavállalóival szemben, hiszen a jogviszonyváltással járó új munkaszerződés aláírása hosszú távon határozza meg a dolgozók és családjaik egzisztenciáját.

Vállalják-e önként? 

Az új jogviszonyban három kiemelten fontos dolog volt aggályos szakszervezeti szempontból:

  • a kollektív szerződés tilalma;
  • az, hogy a bérjellegű juttatások között a mozgó bér különböző elemeit, elsősorban az ügyeleti díjat hogyan sikerül átemelni az új megállapodásba,
  • és az, hogy sikerül-e rendezni az önként vállalt többletmunka kérdését.

A kollektív szerződésekről mindent elmond, hogy ott ment a leginkább zökkenőmentesen az új

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/03/03/berki-zoltan-egeszsegugyi-jogviszony/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sportcsarnok épülhet a mezőhegyesi ménesbirtokon

Sportcsarnok épülhet a mezőhegyesi ménesbirtokon

Az uniós közbeszerzési közlönyben megjelent ajánlattételi felhívás a becsült ellenértéket nem tartalmazza, viszont közli a …