2022. január 19., szerdaMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
2022.01.19. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / A bankok lomhasága most előny a hiteleseknek

Hirdetés

A bankok lomhasága most előny a hiteleseknek

Az MNB szerint egy átlagos változó kamatozású lakáshitellel rendelkező ügyfél 4200 forinttal magasabb havi törlesztőrészletet fizethet annak köszönhetően, hogy az elmúlt hónapokban egyre erőteljesebb mértékben emelkedett az alapkamat. A bankok egyelőre lassan igazítják a jegybanki kamatszinthez hiteleiket, lomhaságuk most jól jöhet a hitelfelvételt tervezőknek.

DSC3558

Fotó: Gorondy-Novák Edit / Index

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megállapításai szerint a bankok a lakáshitelek esetében a forrásköltségek változását továbbra is csak alapos késéssel árazzák át. Az MNB kimutatásai szerint az idén októberben mindössze 6 bázisponttal, 4,29 százalékról 4,35 százalékra emelkedett a lakáscélú hitelek átlagkamata. Mindez azt jelenti, hogy miközben május végétől október végéig a jegybanki alapkamat 0,6 százalékról 1,8 százalékra emelkedett, a lakáshitelek átlagkamata az alapkamat 120 bázispontos emelkedéséhez képest mindössze 35 bázispontos emelkedést mutatott.

Hirdetés

A változó kamatozású kölcsönök fele tíz százalékot meghaladóan bizonyosan drágul majd

A jegybank Pénzügyi stabilitási jelentése szerint ugyanakkor az irányadó kamat további, jelentős emelkedése miatt komoly mértékű emelkedés következhet be, ami elsősorban a változó kamatozású, maximum egyéves kamatperiódussal bíró hitelek esetében lesz azonnal érezhető hatású. Miután az irányadó kamat ma már 3,1 százalék, szemben a májusi 0,6 százalékkal, így a 250-300 bázispontos kamatemelkedés jó eséllyel prognosztizálható. Itt az MNB értékelése szerint komoly kockázatcsökkentő tényező, hogy e hitelek esetében a fennálló tőkeösszeg és a hátralévő futamidő már igen alacsony.

Ugyanakkor a jegybank számításai szerint az érintett adósok körében tíz százalékot meghaladó törlesztőrészlet-emelkedéssel a kamatszint

  • 100 bázispontos emelkedése esetén 3,
  • 300 bázispontos emelkedésnél 53,
  • 500 bázispontos kamatemelkedéskor az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2021/12/03/hitel-kamatok-bankok-lakashitel/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Négy és félmilliónál is több utasa volt tavaly a budapesti repülőtérnek

Négy és félmilliónál is több utasa volt tavaly a budapesti repülőtérnek

Tavaly a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 4,6 millió utas és 183 ezer tonna légiáru fordult …