2023. február 8., szerdaMa Aranka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.02.08. Aranka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / 64 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt, ezért össztűz zúdul a francia kormányra

Hirdetés

64 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt, ezért össztűz zúdul a francia kormányra

„Az alacsony nyugdíjakat felemeljük, és ez a legfontosabb: 1200 euró lesz a minimális nyugdíj, vagyis a minimálbér 85 százaléka. Ez a kisnyugdíjasok 40 százalékát érinti” – hangsúlyozta a reform pozitív oldalát Elisabeth Borne miniszterelnök (képünkön), akinek egyelőre nemigen sikerült meggyőznie sem az ellenzéki pártokat, sem pedig a szakszervezeteket arról, hogy a nyugdíjreform kedvező a francia munkavállalók számára.

Marine Le Pen, a szélsőjobboldal vezére egyenesen szadizmussal vádolta meg Macron nyugdíjreformját. Marine Le Pen mind gyakrabban játssza ki a szociális érzékenység kártyát, hiszen a sárgamellényes tüntetések megmutatták, hogy Franciaországban jelentős társadalmi rétegeket érintett hátrányosan a globalizáció.

A szakszervezetekhez hasonlóan Marine Le Pen is azt sérelmezi, hogy a korhatáremelés azt a nemzedéket érinti hátrányosan, amely amúgy is könnyen elveszítheti a munkáját. Jelenleg ugyanis a cégek Franciaországban – éppúgy, mint sok más országban – nem szívesen alkalmaznak 50 fölötti munkavállalót. Mit akarnak elérni a szakszervezetek? Azt, hogy az állam kényszerítse rá a munkaadókat, hogy ne diszkriminálják az 50 fölötti korosztályt.

Hirdetés

Elisabeth Borne a France Inter rádiónak elmondta a hétvégén, hogy nagyon nehéz kényszeríteni a vállalatokat arra, hogy alkalmazza ezt a szenior korosztályt. Jelezte, hogy a kormány megkérte erre a munkaadókat, de büntetőintézkedésekkel nem kívánja sújtani őket, ha nem alkalmazzák az 50 plusz korosztályt.

„Tovább folytatom a meggyőzési kampányt” – mondta a francia miniszterelnök.

Reform, de miért?

A nyugdíjkassza hiányt mutat már hosszú évek óta, és ezt Macron megpróbálja mérsékelni, hiszen a francia államadósság hiánya immár meghaladja az éves GDP 100 százalékát. A miniszterelnök arra figyelmezteti a reform ellen kampányolókat, hogy a gazdasági realitásokat senki sem hagyhatja figyelmen kívül.

„A nyugdíjjárulék minden egyes euróját a nyugdíjak kifizetésére fordítjuk” – hangsúlyozza Elisabeth Borne.

A baloldali CGT szakszervezet a szokásos szociális demagógia nevében támad: ”Ez botrányos. Nem igaz az, hogy mi gyújtogatunk, amikor tiltakozunk. Épp ellenkezőleg: a miniszterelnök az, aki olajat önt a tűzre a nyugdíjreformmal, azzal, hogy fel akarja emelni a korhatárt 62-ről 64-re!” – nyilatkozta a közszolgálati FranceInfo rádiónak Philippe Martinez főtitkár.

Mi a valós helyzet? Minden második francia úgy megy nyugdíjba, hogy már nincsen állása. A 60–64 közötti munkavállalóknak csak a 35 százaléka rendelkezik valamiféle munkahellyel. Németországban ez 60 százalék, Nagy Britanniában 55 százalék, Svédországban pedig 70 százalék. A francia kormány nyugdíjreformja arra irányul, hogy ezt a számot 41 százalékra emelje 2030-ra. Hiába észszerű a nyugdíjreform, azt a franciák döntő többsége elveti – írja a közszolgálati RFI portál, amely hangsúlyozza, hogy a nyugdíjrendszer fennmaradása érdekében szükség van a reformra.

Forrás:
http://hvg.hu/gazdasag/20230116_64_evre_emelnek_a_nyugdijkorhatart_ezert_ossztuz_zudul_a_francia_kormanyra#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bajban az ingatlanpiac, nem állnak sorban a „vacakokért”

Bajban az ingatlanpiac, nem állnak sorban a „vacakokért”

Baj van az ingatlanpiacon „Észszerű gondolkodás ereszthet gyökeret az ingatlanpiacon 2023-ban” – az Index 2022-es …