2021. szeptember 20., hétfőMa Friderika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.09.20. Friderika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / 2022 első negyedévében jön az szja-visszafizetés

Hirdetés

2022 első negyedévében jön az szja-visszafizetés

Miután a friss második negyedéves GDP adat a vártnál is jobb lett, szinte biztos, hogy teljesül éves szinten az 5,5 százalékos gazdasági növekedés – értékelte Varga Mihály pénzügyminiszterre hivatkozva a gazdaság teljesítményét Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi élet újraindulásáért felelős operatív törzs ülését követően. A miniszter szerint a gyermeket nevelőknek Orbán Viktor miniszterelnök által ígért személyi jövedelemadó visszafizetést mindenképpen meg akarja valósítani a kormány.

2022 első negyedévében várható a kifizetés 

Hirdetés

– jelentette be az operatív törzs ülése után Novák Katalin, hozzátéve, hogy a szakértők még dolgoznak a részletszabályokon. 

Amint azt az Index korábban megírta, a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett 2021. második negyedéves GDP-növekedés minden korábbi elemzői várakozást felülmúlt nemcsak az előző év azonos időszakához viszonyítva, de az előző negyedévhez képest is. Az egy évvel korábbihoz viszonyított nyers adatok szerint 17,9, az előző negyedévhez képest 2,7 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye. Sőt a KSH arra is felhívta a figyelmet, hogy  a gazdaság visszatért  a 2019-es szintre, miután

A NYERS ADATOK SZERINT 2,2 SZÁZALÉKKAL NAGYOBB VOLT A 2019. MÁSODIK NEGYEDÉVINÉL.

De nemcsak önmagához képest teljesített jól a magyar gazdaság – noha az egyes mutatók rekordmértékű 2021-es növekedései csak a 2020-as karantén alatti, szinte teljes gazdasági leállás okozta rendkívül alacsony bázishoz képest jeleznek sok ágazatban történelmi növekedést. Elég csak a turizmus-vendéglátás folyamatos idei nehézségeire gondolni. Európai összevetésben is szépen mutat a második negyedéves magyar GDP-adat, tekintve, hogy

az Eurostat friss közlése szerint éves alapon a harmadik legjobb mutató a 17,7 százalékos bővülés.

Az előzetes becslésnél vizsgált országokból a legjobban, 20 százalékkal a spanyol gazdaság nőtt 2020 azonos időszakához képest – igaz, a jelentős mértékben a turizmusra épülő gazdaságát is jobban megtépázta a járvány miatti bezárkózás, és a rendkívül sok spanyol áldozatot követelő koronavírus-fertőzés. A dobogó második fokára a francia gazdaság tornászta fel magát, 18,7 százalékos második negyedéves GDP-növekedést felmutatva. 

Az előző, 2021 első negyedévéhez viszonyított 2,7 százalékos magyar GDP-növekedés a hatodik helyhez volt elég, holtversenyben az olasz gazdasággal. A régiós versenytársakkal összevetve azonban mindenképpen gyorsabb a magyar gazdaság talpra állása, tekintve, hogy a szlovák gazdaság 2 százalékos, a lengyel és a román is közel ekkora növekedést ért el. A magyar előny az oltási program felpörgetése mellett a korábbi nyitásnak köszönhető, épp ezért várhatóan a lezárásokat később feloldó országok mutatóit várhatóan a következő hónapokban dobhatja meg a nyitások hatása. 

Már […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2021/08/17/novak-katalin-2022-elso-negyedeveben-jon-az-szja-visszafizetes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

4,2 milliárd forintot spórolt 105 ezer magyar első házas

Soha nem vették még igénybe olyan sokan az Európai Unióban egyedülálló magyar adókedvezményt, amely az …